Forum

Powrót Umowa podpisana jednostronnie i wysłana skanem, w oryginale nie doszła.

R.

Robert .....

14

Proszę o pomoc. Zazwyczaj zaufanym wykonawcom przesyłam umowę w PDF aby podpisali i odesłali do nas w oryginale umowy. Aby mieć pewność, prosimy również o skan podpisanej umowy, którą otrzymaliśmy ale nie doczekaliśmy się umów papierowo i 0 kontaktu z wykonawcą.
Czy mając taki skan podpisany przez wykonawcę mogę wydrukować i podpisać przeze mnie, aby rodziło jakieś skutki prawne?
Proszę o pomoc. Zazwyczaj zaufanym wykonawcom przesyłam umowę w PDF aby podpisali i odesłali do nas w oryginale umowy. Aby mieć pewność, prosimy również o skan podpisanej umowy, którą otrzymaliśmy ale nie doczekaliśmy się umów papierowo i 0 kontaktu z wykonawcą. Czy mając taki skan podpisany przez wykonawcę mogę wydrukować i podpisać przeze mnie, aby rodziło jakieś skutki prawne?
0
2023-06-07 18:34 0

A.

Aleksandra .....

Fachowiec 109

Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak "zaufany Wykonawca". Wykonawca nie jest naszym przyjacielem (cyt. ze szkolenia). Nie ma też czegoś takiego jak umowa podpisana jednostronnie. Jeżeli jest podpis jednej strony to jest to nadal projekt umowy. Jest co prawda dopuszczalna wymiana oświadczeń woli w formie skanów ale nie w zamówieniach publicznych. Jeżeli jest skan podpisu Wykonawcy to jest to co najwyżej akceptacja/uzgodnienie z Wykonawcą treści projektu umowy. Jeśli potwierdzisz, że Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy możesz dokonać ponownego badania i oceny ofert spośród ofert pozostałych w postępowaniu wykonawców oraz wybrać najkorzystniejszą ofertę. Jeśli się nie potwierdzi - no bo jednak podpisał skan, może jest chory/nieobecny itp. to poproś o ponowne podpisanie i wysłanie. PS. wysyłając pdf do samodzielnego wydruku przez Wykonawcę też trochę ryzykujesz, skąd wiesz, że podpisał to co wysłałeś, sprawdzasz każde słowo? dlatego za starych czasów parafowało się każdą stronę :)
Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak "zaufany Wykonawca". Wykonawca nie jest naszym przyjacielem (cyt. ze szkolenia). Nie ma też czegoś takiego jak umowa podpisana jednostronnie. Jeżeli jest podpis jednej strony to jest to nadal projekt umowy. Jest co prawda dopuszczalna wymiana oświadczeń woli w formie skanów ale nie w zamówieniach publicznych. Jeżeli jest skan podpisu Wykonawcy to jest to co najwyżej akceptacja/uzgodnienie z Wykonawcą treści projektu umowy. Jeśli potwierdzisz, że Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy możesz dokonać ponownego badania i oceny ofert spośród ofert pozostałych w postępowaniu wykonawców oraz wybrać najkorzystniejszą ofertę. Jeśli się nie potwierdzi - no bo jednak podpisał skan, może jest chory/nieobecny itp. to poproś o ponowne podpisanie i wysłanie. PS. wysyłając pdf do samodzielnego wydruku przez Wykonawcę też trochę ryzykujesz, skąd wiesz, że podpisał to co wysłałeś, sprawdzasz każde słowo? dlatego za starych czasów parafowało się każdą stronę :)
0
2023-06-07 19:10 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy