Forum

Powrót Zakaz palenia papierosów w tym elektronicznych - dopuszczalny zakaz w OPZ?

J.

Joanna .....

4

Mam pytanie - może odpowiedź jest oczywista - ale potrzebuje potwierdzenia.
Przetarg na świadczenie usług ochrony - jest nacisk na wprowadzenie następujących zapisów w OPZ:

Pracownikom ochrony zabrania się w czasie pełnienia służby:
1. spania;
2. opuszczania rejonu pełnienia służby;
3. przyjmowania odwiedzin;
4. spożywania napojów alkoholowych, środków zmieniających świadomość oraz podejmowania służby pod ich wpływem;
5. palenia papierosów (w tym elektronicznych);
6. wykorzystywania telefonu służbowego i telefonu prywatnego do rozmów prywatnych;
7. pełnienia służby bez kompletnego umundurowania, identyfikatora i innych wymaganych prawem dokumentów.

Moim zdaniem nie powinno się to znaleźć w OPZ - może poza pkt. 2,3 i 7.

Czy ktoś może się podzielić swoim zdaniem na ten temat?
Mam pytanie - może odpowiedź jest oczywista - ale potrzebuje potwierdzenia. Przetarg na świadczenie usług ochrony - jest nacisk na wprowadzenie następujących zapisów w OPZ: Pracownikom ochrony zabrania się w czasie pełnienia służby: 1. spania; 2. opuszczania rejonu pełnienia służby; 3. przyjmowania odwiedzin; 4. spożywania napojów alkoholowych, środków zmieniających świadomość oraz podejmowania służby pod ich wpływem; 5. palenia papierosów (w tym elektronicznych); 6. wykorzystywania telefonu służbowego i telefonu prywatnego do rozmów prywatnych; 7. pełnienia służby bez kompletnego umundurowania, identyfikatora i innych wymaganych prawem dokumentów. Moim zdaniem nie powinno się to znaleźć w OPZ - może poza pkt. 2,3 i 7. Czy ktoś może się podzielić swoim zdaniem na ten temat?
0
2023-06-12 13:05 0

K.

Katarzyna .....

88

Nie lepiej napisać, że pracownicy Wykonawcy muszą przestrzegać regulaminów obowiązujących na terenie Zamawiającego (w nich raczej jest zakaz palenia, spożywana alkoholu itp.). Można ewentualnie dodać te punkty 2, 3 i 7.
Myślę, że jak ktoś będzie chciał spać czy rozmawiać godzinami przez telefon, to będzie to robił. Jedynym słusznym będzie tu kontrolowanie albo posiadanie swojego dowódcy zmiany/kierownika zmiany, który będzie zgłaszał wszystkie incydenty i będą za to kary.
Nie lepiej napisać, że pracownicy Wykonawcy muszą przestrzegać regulaminów obowiązujących na terenie Zamawiającego (w nich raczej jest zakaz palenia, spożywana alkoholu itp.). Można ewentualnie dodać te punkty 2, 3 i 7. Myślę, że jak ktoś będzie chciał spać czy rozmawiać godzinami przez telefon, to będzie to robił. Jedynym słusznym będzie tu kontrolowanie albo posiadanie swojego dowódcy zmiany/kierownika zmiany, który będzie zgłaszał wszystkie incydenty i będą za to kary.
0
2023-06-12 13:12 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy