Forum

Powrót Brak warunków udziału w postępowaniu a wspólne ubieganie się o zamówienie

H.

Hanna .....

20

Czy Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o zamówienie w postępowaniu gdzie zamawiający nie stawia warunków udziału?

Chodzi o to, że jeśli nie muszę to nie stawiam warunków udziału w postępowaniu. Mam szablon SWZ, w którym mam zapisy dotyczące wspólnego ubiegania się o zamówienie - nie wyrzucam go jeśli nie stawiam warunków, bo po pierwsze - wydawało mi się, że wykonawcy mogą się wspólnie ubiegać o zamówienie nawet jeśli zamawiajacy nie ma specjalnych wymogów co do warunków udziału, po drugie wyszłam z założenia, że jak zapis "wspólne ubieganie się o zamówienie" będzie opatrzone dopiskiem "JEŚLI DOTYCZY" to sprawa jest jasna - ci którzy składają sami ofertę pomijają te zapisy, ale ci którzy występują wspólnie stosują te zapisy....

No i teraz mam kontrolę, która twierdzi, że jak nie stawiam warunków udziału w postępowaniu to zapisy dot. wspólnego ubiegania się o zamówienie są martwe i wg taryfikatora grozi mi 25% korekta....

Taką samą korektą straszą za oświadczenie z art. 125 ust. 1 pzp - warunków nie stawiałam, a każę wykonawcom oświadczać, że spełniają te nieistniejące warunki :-( no zostały mi zapisy w oświadczeniu z poprzedniego postępowania :-( sama muszę ogarnąć wszystkie przetargi, zwykle z terminem "na wczoraj", bo w magazynie braki i potem wychodzi jak wychodzi :-(

Co im odpisać? jak się bronić?
Czy Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o zamówienie w postępowaniu gdzie zamawiający nie stawia warunków udziału? Chodzi o to, że jeśli nie muszę to nie stawiam warunków udziału w postępowaniu. Mam szablon SWZ, w którym mam zapisy dotyczące wspólnego ubiegania się o zamówienie - nie wyrzucam go jeśli nie stawiam warunków, bo po pierwsze - wydawało mi się, że wykonawcy mogą się wspólnie ubiegać o zamówienie nawet jeśli zamawiajacy nie ma specjalnych wymogów co do warunków udziału, po drugie wyszłam z założenia, że jak zapis "wspólne ubieganie się o zamówienie" będzie opatrzone dopiskiem "JEŚLI DOTYCZY" to sprawa jest jasna - ci którzy składają sami ofertę pomijają te zapisy, ale ci którzy występują wspólnie stosują te zapisy.... No i teraz mam kontrolę, która twierdzi, że jak nie stawiam warunków udziału w postępowaniu to zapisy dot. wspólnego ubiegania się o zamówienie są martwe i wg taryfikatora grozi mi 25% korekta.... Taką samą korektą straszą za oświadczenie z art. 125 ust. 1 pzp - warunków nie stawiałam, a każę wykonawcom oświadczać, że spełniają te nieistniejące warunki :-( no zostały mi zapisy w oświadczeniu z poprzedniego postępowania :-( sama muszę ogarnąć wszystkie przetargi, zwykle z terminem "na wczoraj", bo w magazynie braki i potem wychodzi jak wychodzi :-( Co im odpisać? jak się bronić?
0
2023-06-15 12:49 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Nie wiem, jakie te zapisy macie ale generalnie art. 58 dopuszcza wspólne ubieganie sie o zamówienie, nie uzależniając tego od postawienia warunków udziału w postępowaniu. W przeciwnym przypadku chociażby spółki cywilne, które sa traktowane jako wykonawcy wspólnie ubiegający się nie mogły by składać ofert?? No chyba nie bardzo... :/
ps. my w naszych postepowaniach bez warunku udziału, równiez pozostawiamy zapisy odnośnie wspólnego ubiegania sie, tylko wykreślamy kwestie związane ze spełnainiem warunku udziału w postepowaniu. ale te odnosnie podstaw wykluczenia zostają.

Co innego art. 117, który w przypadku postawienia warunku i wspólnego ubiegania się wskazuje, w jaki sposób wspólnie ubiegający się maja te warunki spełniać.

Co do kwestii pozostawienia we wzorze uświadczenia zapisów odnośnie spełniania warunków, można spróbować się bronić tym, że przez pomyłkę to zostało i nie miało wpływu na wynik postępowania.
Nie wiem, jakie te zapisy macie ale generalnie art. 58 dopuszcza wspólne ubieganie sie o zamówienie, nie uzależniając tego od postawienia warunków udziału w postępowaniu. W przeciwnym przypadku chociażby spółki cywilne, które sa traktowane jako wykonawcy wspólnie ubiegający się nie mogły by składać ofert?? No chyba nie bardzo... :/ ps. my w naszych postepowaniach bez warunku udziału, równiez pozostawiamy zapisy odnośnie wspólnego ubiegania sie, tylko wykreślamy kwestie związane ze spełnainiem warunku udziału w postepowaniu. ale te odnosnie podstaw wykluczenia zostają. Co innego art. 117, który w przypadku postawienia warunku i wspólnego ubiegania się wskazuje, w jaki sposób wspólnie ubiegający się maja te warunki spełniać. Co do kwestii pozostawienia we wzorze uświadczenia zapisów odnośnie spełniania warunków, można spróbować się bronić tym, że przez pomyłkę to zostało i nie miało wpływu na wynik postępowania.
0
2023-06-15 12:59 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy