Forum

Powrót Wyjasnienia treści SWZ a zmiana terminu

A.

Anna .....

13

Grupowicze kochani podpowiedzcie mi proszę kiedy przesuwamy terminy składania ofert po udzielaniu wyjaśnień treści?
Spotkałam się z sytuacją że nawet dopuszczenie innego zapachu środka myjącego do pierwotnie wymaganego przez Zamawiacza, odpowiedź zamieszczona dużo wcześniej niż ostateczny termin na jej udzielenie powoduje zmianę terminu.
Proszę podpowiedzcie mi na chłopski rozum jaka odpowiedź na pytanie wykonawcy obliguje do zmiany terminu.
Założenie: odpowiedzi udzielane w terminie!
Podpowiedzcie bo w mojej nowej pracy każda najmniejsza zmiana wprowadzona w ślad za pytaniami wykonawców ( wszystko w terminie) powoduje przesunięcie terminu
Pomijam zmiany istotne które wymagają unieważnienia.
Nigdy nie spotkałam sie z taką praktyką stad pytanie.
Grupowicze kochani podpowiedzcie mi proszę kiedy przesuwamy terminy składania ofert po udzielaniu wyjaśnień treści? Spotkałam się z sytuacją że nawet dopuszczenie innego zapachu środka myjącego do pierwotnie wymaganego przez Zamawiacza, odpowiedź zamieszczona dużo wcześniej niż ostateczny termin na jej udzielenie powoduje zmianę terminu. Proszę podpowiedzcie mi na chłopski rozum jaka odpowiedź na pytanie wykonawcy obliguje do zmiany terminu. Założenie: odpowiedzi udzielane w terminie! Podpowiedzcie bo w mojej nowej pracy każda najmniejsza zmiana wprowadzona w ślad za pytaniami wykonawców ( wszystko w terminie) powoduje przesunięcie terminu Pomijam zmiany istotne które wymagają unieważnienia. Nigdy nie spotkałam sie z taką praktyką stad pytanie.
0
2023-06-16 09:04 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Obowiązek przesunięcia jest wtedy jeśli nie udzieli się odpowiedzi w terminie czyli na 2 dni przed otwarciem ofert w przypadku TP. My przesuwamy tylko jeśli nie uda nam się w terminie odpowiedzieć ze względu na trudność pytania bo np. trzeba zapytać projektanta albo odpowiedź jest istotna, zmienia SWZ i powoduje, że cena oferty wymagałaby ponownego przeliczenia przez wykonawcę. Natomiast jeśli są to pytania typu "proszę o potwierdzenie, że... ", a odpowiedź jest w stylu "zgodnie z zapisami SWZ" to nie przesuwamy.
Obowiązek przesunięcia jest wtedy jeśli nie udzieli się odpowiedzi w terminie czyli na 2 dni przed otwarciem ofert w przypadku TP. My przesuwamy tylko jeśli nie uda nam się w terminie odpowiedzieć ze względu na trudność pytania bo np. trzeba zapytać projektanta albo odpowiedź jest istotna, zmienia SWZ i powoduje, że cena oferty wymagałaby ponownego przeliczenia przez wykonawcę. Natomiast jeśli są to pytania typu "proszę o potwierdzenie, że... ", a odpowiedź jest w stylu "zgodnie z zapisami SWZ" to nie przesuwamy.
0
2023-06-16 09:33 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy