Forum

Powrót modyfikacja wzoru umowy po TSO, przed podpisaniem umowy - wysokość płatności częściowych w poszczególnych latach

I.

Ilona .....

0

Dzień dobry,

proszę o pomoc! 13.06 otwarcie ofert tryb podstawowy z negocjacjami fakultatywnymi, zadanie wieloletnie (20 miesięcy od podpisania umowy). Wartość złożonych ofert przekracza budżet o sporą kwotę (kilka mln pln). Będzie dorzucane, ale pytanie...
We wzorze umowy jest zapis mówiący, że płatności częściowe nie mogą przekroczyć w 2023 - kwoty x. w 2024 - kwoty y, (reszta zostaje na 2025). 20 miesięcy od podpisania umowy minie w marcu 2025. Więc wychodzi na to, że na umowny koniec zadania, wykonawcy zostanie do zapłaty nieproporcjonalnie duża kwota w stosunku do czasu pozostałego do końca zadania. Czy mogę wprowadzić zmiany do umowy w zakresie wysokości płatności częściowych przed jej podpisaniem bez obawy, że ktoś mi zarzuci, że miało to wpływ na ilość wykonawców, którzy wzięli udział w postępowaniu?
Dzień dobry, proszę o pomoc! 13.06 otwarcie ofert tryb podstawowy z negocjacjami fakultatywnymi, zadanie wieloletnie (20 miesięcy od podpisania umowy). Wartość złożonych ofert przekracza budżet o sporą kwotę (kilka mln pln). Będzie dorzucane, ale pytanie... We wzorze umowy jest zapis mówiący, że płatności częściowe nie mogą przekroczyć w 2023 - kwoty x. w 2024 - kwoty y, (reszta zostaje na 2025). 20 miesięcy od podpisania umowy minie w marcu 2025. Więc wychodzi na to, że na umowny koniec zadania, wykonawcy zostanie do zapłaty nieproporcjonalnie duża kwota w stosunku do czasu pozostałego do końca zadania. Czy mogę wprowadzić zmiany do umowy w zakresie wysokości płatności częściowych przed jej podpisaniem bez obawy, że ktoś mi zarzuci, że miało to wpływ na ilość wykonawców, którzy wzięli udział w postępowaniu?
0
2023-06-19 10:19 0

A.

Alicja .....

Fachowiec 360

Wszystko zależy od tego jak duże byłyby korekty w stosunku do przewidzianych płatności na lata 2023 i 2024. Jeżeli są to duże zmiany to niestety nie można zmieniać płatności bo mogło to mieć wpływ na udział wykonawców w postępowaniu. Może część wykonawców zrezygnowała z ubiegania się o zamówienie po przeliczeniu i stwierdzeniu, praktycznie przez ponad 1,5 roku musiałaby "kredytować" zamawiającego. Wysokie ceny ofertowe mogą być powiązane z tym, że wykonawcy w cenie ofertowej uwzględnili koszty kredytu.
Wszystko zależy od tego jak duże byłyby korekty w stosunku do przewidzianych płatności na lata 2023 i 2024. Jeżeli są to duże zmiany to niestety nie można zmieniać płatności bo mogło to mieć wpływ na udział wykonawców w postępowaniu. Może część wykonawców zrezygnowała z ubiegania się o zamówienie po przeliczeniu i stwierdzeniu, praktycznie przez ponad 1,5 roku musiałaby "kredytować" zamawiającego. Wysokie ceny ofertowe mogą być powiązane z tym, że wykonawcy w cenie ofertowej uwzględnili koszty kredytu.
0
2023-06-19 10:33 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy