Forum

Powrót czy to omyłka pisarska?

M.

Monika .....

11

Dzień dobry,
Zgodnie z swz "Wykonawca ma podać cenę brutto za 1 przygotowanie oraz dostarczenie 1 posiłku oraz łączną cenę brutto za cały okres realizacji umowy. Cena łączna oferty ma odpowiadać iloczynowi przewidywanej ilości posiłków i ceny jednostkowej za 1 posiłek". Formularz oferty w swz wyglądał tak:
Cena brutto za przygotowanie i dostarczenie 1 posiłku - ...............
Ilość posiłków - 5 100
Łączna cena brutto (cena ofertowa) w zł- ................

Wykonawca nie podał ceny jedn za posiłek a jego oferta wygląda tak:
Cena brutto za przygotowanie i dostarczenie 1 posiłku - ...............
Ilość posiłków - 5 100
Łączna cena brutto (cena ofertowa) w zł- .15,00 zł

Czy Waszym zdaniem jest tu podstawa do uznania że jest to oczywista omyłka pisarska? Czy raczej uznanie kwoty 15,00 za za cenę 1 posiłku i przeliczenie wg niej łącznej ceny ofertowej będzie niedozwoloną ingerencją w ofertę? Z pozostałych dokumentów załączonych do oferty nie wynika za jaką cenę Wykonawca chce wykonać usługę.
Osobiście skłaniam się do odrzucenia oferty - ale jestem ciekawa Waszych opinii....
Dzień dobry, Zgodnie z swz "Wykonawca ma podać cenę brutto za 1 przygotowanie oraz dostarczenie 1 posiłku oraz łączną cenę brutto za cały okres realizacji umowy. Cena łączna oferty ma odpowiadać iloczynowi przewidywanej ilości posiłków i ceny jednostkowej za 1 posiłek". Formularz oferty w swz wyglądał tak: Cena brutto za przygotowanie i dostarczenie 1 posiłku - ............... Ilość posiłków - 5 100 Łączna cena brutto (cena ofertowa) w zł- ................ Wykonawca nie podał ceny jedn za posiłek a jego oferta wygląda tak: Cena brutto za przygotowanie i dostarczenie 1 posiłku - ............... Ilość posiłków - 5 100 Łączna cena brutto (cena ofertowa) w zł- .15,00 zł Czy Waszym zdaniem jest tu podstawa do uznania że jest to oczywista omyłka pisarska? Czy raczej uznanie kwoty 15,00 za za cenę 1 posiłku i przeliczenie wg niej łącznej ceny ofertowej będzie niedozwoloną ingerencją w ofertę? Z pozostałych dokumentów załączonych do oferty nie wynika za jaką cenę Wykonawca chce wykonać usługę. Osobiście skłaniam się do odrzucenia oferty - ale jestem ciekawa Waszych opinii....
0
2023-06-20 11:07 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Błąd jest oczywisty. Żaden przedsiębiorca nie złoży oferty na ponad 5 tys. posiłków za cenę łączną 15 zł. Prawdopodobnie mamy tu do czynienia z omyłką pisarską tj. cena za 1 posiłek została wpisana w niewłaściwym miejscu. Konsekwencją błędu pisarskiego będzie konieczność poprawienia błędu rachunkowego zgodnie z opisem sposobu obliczenia ceny w SWZ tj. Cena łączna oferty ma odpowiadać iloczynowi przewidywanej ilości posiłków i ceny jednostkowej za 1 posiłek. Nie spotkałam się jeszcze z taką sytuacją i zastanawiam się, czy całości nie potraktować, jako innej omyłki z konsekwencją poprawienia łącznej ceny oferty. Ciekawa jestem, co myślą o tym pozostali forumowicze.
Błąd jest oczywisty. Żaden przedsiębiorca nie złoży oferty na ponad 5 tys. posiłków za cenę łączną 15 zł. Prawdopodobnie mamy tu do czynienia z omyłką pisarską tj. cena za 1 posiłek została wpisana w niewłaściwym miejscu. Konsekwencją błędu pisarskiego będzie konieczność poprawienia błędu rachunkowego zgodnie z opisem sposobu obliczenia ceny w SWZ tj. Cena łączna oferty ma odpowiadać iloczynowi przewidywanej ilości posiłków i ceny jednostkowej za 1 posiłek. Nie spotkałam się jeszcze z taką sytuacją i zastanawiam się, czy całości nie potraktować, jako innej omyłki z konsekwencją poprawienia łącznej ceny oferty. Ciekawa jestem, co myślą o tym pozostali forumowicze.
0
2023-06-20 11:25 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy