Forum

Powrót usługi sprzątania - odtajnienie tajemnicy przedsiębiorstwa

J.

Justyna .....

9

Postępowanie dot. usług sprzątania.
Wykonawca złożył wyjaśnienia rażąco niskiej ceny zaznaczając, że stanowią one tajemnicę przedsiębiorstwa.
W załącznikach zostały uwzględnione m.in.:
- powierzchnia do sprzątania,
- ilość osób skierowanych od realizacji zamówienia,
- stawki za sprzątanie różnych powierzchni okresowo (niewymagane zatrudnienie pracownika na umowę o pracę),
- wysokość roboczogodziny dla poszczególnych pracowników,
- wysokość dofinansowania PFRON na pracowników,
- koszt ubrań roboczych dla pracowników na 1 m-ąc,
- amortyzacja sprzętu,
- koszt naprawy sprzętu na 1 m-ąc.

Czy mogę odtajnić te informacje? Co do 2 pierwszych nie mam wątpliwości -wynikają one wszak z opisu przedmiotu zamówienia, ale pozostałe..?
Wykonawca wspomina, że przedstawione informacje to istotne elementy polityki cenowej firmy (wysokość kosztów operacyjnych, poziom wydajności pracy w poszczególnych obszarach, metoda realizacji usługi).. Wydaje mi się jednak, że elementy składowe ceny mogą być jak najbardziej jawne, więc szukam potwierdzenia.
Postępowanie dot. usług sprzątania. Wykonawca złożył wyjaśnienia rażąco niskiej ceny zaznaczając, że stanowią one tajemnicę przedsiębiorstwa. W załącznikach zostały uwzględnione m.in.: - powierzchnia do sprzątania, - ilość osób skierowanych od realizacji zamówienia, - stawki za sprzątanie różnych powierzchni okresowo (niewymagane zatrudnienie pracownika na umowę o pracę), - wysokość roboczogodziny dla poszczególnych pracowników, - wysokość dofinansowania PFRON na pracowników, - koszt ubrań roboczych dla pracowników na 1 m-ąc, - amortyzacja sprzętu, - koszt naprawy sprzętu na 1 m-ąc. Czy mogę odtajnić te informacje? Co do 2 pierwszych nie mam wątpliwości -wynikają one wszak z opisu przedmiotu zamówienia, ale pozostałe..? Wykonawca wspomina, że przedstawione informacje to istotne elementy polityki cenowej firmy (wysokość kosztów operacyjnych, poziom wydajności pracy w poszczególnych obszarach, metoda realizacji usługi).. Wydaje mi się jednak, że elementy składowe ceny mogą być jak najbardziej jawne, więc szukam potwierdzenia.
0
2023-06-21 22:13 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Tajemnica przedsiębiorstwa dotyczy przede wszystkim szczególnych danych, które nie są dostępne publiczne np. jakieś dane techniczne, technologiczne czy organizacyjne. Wykonawcy często zastrzegają informacje, które nie są wyjątkowe w obawie, że jak ktoś będzie chciał ich wyjaśnienia podważyć to będzie miał podstawę. Moim zdaniem są to elementy kosztorysu i nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa.
Tajemnica przedsiębiorstwa dotyczy przede wszystkim szczególnych danych, które nie są dostępne publiczne np. jakieś dane techniczne, technologiczne czy organizacyjne. Wykonawcy często zastrzegają informacje, które nie są wyjątkowe w obawie, że jak ktoś będzie chciał ich wyjaśnienia podważyć to będzie miał podstawę. Moim zdaniem są to elementy kosztorysu i nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa.
0
2023-06-22 09:05 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy