Forum

Powrót Regulamin udzielania zamówień poniżej progu 130 tys.

J.

Joanna .....

4

Mam pytanie odnośnie regulaminu i składania oświadczenia na potwierdzenie braku wykluczeniu na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. poz. 835).
Czy posiada ktoś zaktualizowany regulamin uwzględniający tą przesłankę i konieczność składania takiego oświadczenia czy weryfikacji podmiotów?
W naszym regulaminie są 3 progi kwotowe. I o ile w tym najwyższym, gdzie wysyłamy zapytanie ofertowe a oferty składane są na naszym formularzu - tu nie ma problemu - treść oświadczenia na ofercie, ewentualnie przy zawieraniu umowy - jeśli wykonawca złoży ofertę na własnym formularzu. Wg. mnie jest ok.
A co w pozostałych progach kwotowych? Gdzie nie ma zapytania? Tylko zamówienie i FV lub zlecenie i FV przy drobnych pracach/robotach/usługach? Czasami zamawiamy coś na Allegro - co w takich przypadkach? Jakie macie rozwiązania u siebie w jednostkach?

Czy ktoś chciałby się podzielić zapisami swojego regulaminu, gdzie zawarte są obowiązki w związku ze specustawą?
Mam pytanie odnośnie regulaminu i składania oświadczenia na potwierdzenie braku wykluczeniu na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. poz. 835). Czy posiada ktoś zaktualizowany regulamin uwzględniający tą przesłankę i konieczność składania takiego oświadczenia czy weryfikacji podmiotów? W naszym regulaminie są 3 progi kwotowe. I o ile w tym najwyższym, gdzie wysyłamy zapytanie ofertowe a oferty składane są na naszym formularzu - tu nie ma problemu - treść oświadczenia na ofercie, ewentualnie przy zawieraniu umowy - jeśli wykonawca złoży ofertę na własnym formularzu. Wg. mnie jest ok. A co w pozostałych progach kwotowych? Gdzie nie ma zapytania? Tylko zamówienie i FV lub zlecenie i FV przy drobnych pracach/robotach/usługach? Czasami zamawiamy coś na Allegro - co w takich przypadkach? Jakie macie rozwiązania u siebie w jednostkach? Czy ktoś chciałby się podzielić zapisami swojego regulaminu, gdzie zawarte są obowiązki w związku ze specustawą?
0
2023-06-27 12:38 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

W regulaminie nie mam, ale kiedyś poszło pismo do wszystkich pracowników o tej ustawie i obowiązkach z niej wynikających dla wszystkich pracowników. Weryfikacja jest dokonywana, natomiast nie ma konieczności brania oświadczeń od wykonawców w zamówieniach poniżej 130 000zł.
W regulaminie nie mam, ale kiedyś poszło pismo do wszystkich pracowników o tej ustawie i obowiązkach z niej wynikających dla wszystkich pracowników. Weryfikacja jest dokonywana, natomiast nie ma konieczności brania oświadczeń od wykonawców w zamówieniach poniżej 130 000zł.
0
2023-06-27 12:47 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy