Forum

Powrót pozasądowe rozwiązywanie sporów - ankieta dot. monitoringu wdrażania Polityki zakupowej państwa

P.

Piotr .....

45

Witam, mam takie oto pytanie (w związku z otrzymaną do wypełnienia ankietą z ministerstwa dot. monitoringu wdrażania Polityki zakupowej państwa). Czy praktykujecie w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego powyżej 130 000 zł netto stosowanie w umowach zapisów na sąd polubowny lub inną formę pozasądowego rozwiązywania sporów? U nas czegoś takiego się nie praktykuje, chociaż ostatnio radca prawny we wzorze umowy w postępowaniu bez stosowania ustawy wprowadził mi niewielki zapis dotyczący takiego rozwiązania i zastanawiam się czy czegoś takiego właśnie nie wprowadzić w procedurach przetargowych (i na ile rzeczywiście jest mi to potrzebne). Stąd moje pytanie jak powszechne jest stosowanie tego rodzaju zapisów w innych jednostkach i czy warto iść w tym kierunku. Jakie macie doświadczenie/zdanie w tym temacie? Miłego dnia życzę :).
Witam, mam takie oto pytanie (w związku z otrzymaną do wypełnienia ankietą z ministerstwa dot. monitoringu wdrażania Polityki zakupowej państwa). Czy praktykujecie w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego powyżej 130 000 zł netto stosowanie w umowach zapisów na sąd polubowny lub inną formę pozasądowego rozwiązywania sporów? U nas czegoś takiego się nie praktykuje, chociaż ostatnio radca prawny we wzorze umowy w postępowaniu bez stosowania ustawy wprowadził mi niewielki zapis dotyczący takiego rozwiązania i zastanawiam się czy czegoś takiego właśnie nie wprowadzić w procedurach przetargowych (i na ile rzeczywiście jest mi to potrzebne). Stąd moje pytanie jak powszechne jest stosowanie tego rodzaju zapisów w innych jednostkach i czy warto iść w tym kierunku. Jakie macie doświadczenie/zdanie w tym temacie? Miłego dnia życzę :).
0
2023-07-03 07:21 0

M.

Michalina .....

25

Witam, ja znalazłam takie zapisy:
(w pierwszej umowie)
1. Zamawiający zobowiązuje się do poddania ewentualnych sporów w relacjach z Wykonawcą o roszczenia cywilnoprawne w sprawach, w których zawarcie ugody jest dopuszczalne, mediacjom lub innemu polubownemu rozwiązaniu sporu przed Sądem Polubownym przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej, wybranym mediatorem albo osobą prowadzącą inne polubowne rozwiązanie sporu.
2. Spory wynikłe między Stronami o roszczenia w sprawach, których charakter nie pozwala na zawarcie ugody, rozstrzygane będą przez sąd właściwy dla Zamawiającego.
3. W przypadku, gdy w wyniku podjęcia próby polubownego rozwiązania sporu, o którym mowa w ust. 2 umowy nie doszło do zawarcia ugody, spory wynikłe między stronami rozstrzygane będą przez sąd właściwy dla Zamawiającego.

(w drugiej umowie)

§ 17
Polubowne rozwiązywanie sporów
1. W przypadku zaistnienia pomiędzy stronami sporu wynikającego z umowy
lub pozostającego w związku z umową, dla którego możliwe jest zawarcie ugody, strony zobowiązują się do jego rozwiązania w drodze mediacji.
2. Mediacja prowadzona będzie przez Mediatorów Stałych Sądu Polubownego przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z Regulaminem tego Sądu.
Witam, ja znalazłam takie zapisy: (w pierwszej umowie) 1. Zamawiający zobowiązuje się do poddania ewentualnych sporów w relacjach z Wykonawcą o roszczenia cywilnoprawne w sprawach, w których zawarcie ugody jest dopuszczalne, mediacjom lub innemu polubownemu rozwiązaniu sporu przed Sądem Polubownym przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej, wybranym mediatorem albo osobą prowadzącą inne polubowne rozwiązanie sporu. 2. Spory wynikłe między Stronami o roszczenia w sprawach, których charakter nie pozwala na zawarcie ugody, rozstrzygane będą przez sąd właściwy dla Zamawiającego. 3. W przypadku, gdy w wyniku podjęcia próby polubownego rozwiązania sporu, o którym mowa w ust. 2 umowy nie doszło do zawarcia ugody, spory wynikłe między stronami rozstrzygane będą przez sąd właściwy dla Zamawiającego. (w drugiej umowie) § 17 Polubowne rozwiązywanie sporów 1. W przypadku zaistnienia pomiędzy stronami sporu wynikającego z umowy lub pozostającego w związku z umową, dla którego możliwe jest zawarcie ugody, strony zobowiązują się do jego rozwiązania w drodze mediacji. 2. Mediacja prowadzona będzie przez Mediatorów Stałych Sądu Polubownego przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z Regulaminem tego Sądu.
0
2023-07-03 07:32 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy