Forum

Powrót podmiotowe środki dowodowe

K.

Katarzyna .....

0

Witam. Wykonawca na spełnienie warunku udziału w postępowaniu na roboty budowlane miał wykazać, że w wykonał należycie min. jedno zamówienie polegające na budowie boiska o wartości min. 300 000,00 zł. W wykazie robót (podmiotowy środek dowodowy) Wykonawca wskazał, że wykonał zamówienie polegające na budowie kompleksu rekreacyjno-sportowego o wartości X, „w tym boisko o wartości powyżej 300 000,00 zł”. Referencje potwierdzają należyte wykonanie zamówienia – budowy kompleksu z wyszczególnieniem jakie roboty Wykonawca zrealizował (m.in. boisko). Jednak nie mamy potwierdzenia wartości boiska (oprócz zacytowanego wcześniej wskazania Wykonawcy w wykazie robót). Czy akceptujemy spełnienie warunku na podstawie wykazu robót czy wzywamy do wyjaśnień/dodatkowych dowodów?
Witam. Wykonawca na spełnienie warunku udziału w postępowaniu na roboty budowlane miał wykazać, że w wykonał należycie min. jedno zamówienie polegające na budowie boiska o wartości min. 300 000,00 zł. W wykazie robót (podmiotowy środek dowodowy) Wykonawca wskazał, że wykonał zamówienie polegające na budowie kompleksu rekreacyjno-sportowego o wartości X, „w tym boisko o wartości powyżej 300 000,00 zł”. Referencje potwierdzają należyte wykonanie zamówienia – budowy kompleksu z wyszczególnieniem jakie roboty Wykonawca zrealizował (m.in. boisko). Jednak nie mamy potwierdzenia wartości boiska (oprócz zacytowanego wcześniej wskazania Wykonawcy w wykazie robót). Czy akceptujemy spełnienie warunku na podstawie wykazu robót czy wzywamy do wyjaśnień/dodatkowych dowodów?
0
2023-07-11 15:01 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Referencje maja tylko potwierdzać należyte wykonanie, nie muszą wskazywać kwot. Kwoty i zakres mają wynikać z wykazu robót, więc ja bym przyjęła tak jak jest. W sensie,ze jest ok.

Oczywiście zawsze możecie jeszcze dopytać jaka była dokładna wartość robót związanych z boiskiem, ale nie wiem czy jest sens, skoro wpisał, ze powyżej 300 tys.
Referencje maja tylko potwierdzać należyte wykonanie, nie muszą wskazywać kwot. Kwoty i zakres mają wynikać z wykazu robót, więc ja bym przyjęła tak jak jest. W sensie,ze jest ok. Oczywiście zawsze możecie jeszcze dopytać jaka była dokładna wartość robót związanych z boiskiem, ale nie wiem czy jest sens, skoro wpisał, ze powyżej 300 tys.
0
2023-07-11 15:07 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy