Forum

Powrót Wyjaśnienia RNC - czy dopytywać? (rażąco niska cena)

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Witajcie grupowicze, milo was widzieć ;-)
I od razu z "grubej rury":
Otrzymaliśmy oferty z cenami obligującymi do wezwania do złożenia wyjaśnień odnośnie RNC.
Wykonawca złożył wyjaśnienia i wtedy wracam z urlopu ja, cały na biało:
Przedstawione przez wykonawcę kosztorysy+ dodatkowe kalkulacje nie sumują się do ceny oferty lecz ją przekraczają. Ponadto po pobieżnej weryfikacji kosztorysów stwierdziliśmy, że wykonawca nie skalkulował kilku elementów ujętych w projekcie albo w opisie PZ.
Wykonawca przedstawił również ofertę podwykonawcy na realizację zadań (wykonanie+ serwis gwarancyjny) z której wynika, że za wykonanie podwykonawca zażądał o ponad 30% więcej niż wykonawca przedstawił w kosztorysach.
Niezależnie od tego czy do wyliczeń weźmiemy wartość z przedstawionej oferty podwykonawcy czy z przedstawionych kosztorysów suma cen składników kalkulacji przekracza wartość oferty.
Dla mnie (ale ja to taki bardziej oldskool jestem) jest to wystarczający powód do uwalenia oferty (wyjaśnienia są nierzetelne, niestaranne i widać, że wykonawca nie skalkulował prawidłowo ceny oferty bo ominął część niezbędnych do realizacji zadań a suma składników przekracza cenę oferty)).

Ale kierownictwo dopytuje, czy nie powinniśmy "podrążyć" i zażądać dodatkowych wyjaśnień.

I jeszcze jedno:
Wykonawca podał w przedstawionej w wyjaśnieniach kalkulacji "zapas" na nieprzewidziane sytuacje. Podejrzewam, że miało być tak, że ten zapas miał stanowić różnicę pomiędzy wyliczankami wykonawcy a ceną oferty ale coś poszło nie tak i po zsumowaniu wszystkich składników mamy przekroczenie ceny oferty.

Jak sądzicie - w takiej sytuacji należy/dopuszczalne jest /celowe jest dopytywanie odnośnie treści złożonych wyjaśnień?
Są to oferty najtańsze, najkorzystniejsze (w 2 częściach).
Witajcie grupowicze, milo was widzieć ;-) I od razu z "grubej rury": Otrzymaliśmy oferty z cenami obligującymi do wezwania do złożenia wyjaśnień odnośnie RNC. Wykonawca złożył wyjaśnienia i wtedy wracam z urlopu ja, cały na biało: Przedstawione przez wykonawcę kosztorysy+ dodatkowe kalkulacje nie sumują się do ceny oferty lecz ją przekraczają. Ponadto po pobieżnej weryfikacji kosztorysów stwierdziliśmy, że wykonawca nie skalkulował kilku elementów ujętych w projekcie albo w opisie PZ. Wykonawca przedstawił również ofertę podwykonawcy na realizację zadań (wykonanie+ serwis gwarancyjny) z której wynika, że za wykonanie podwykonawca zażądał o ponad 30% więcej niż wykonawca przedstawił w kosztorysach. Niezależnie od tego czy do wyliczeń weźmiemy wartość z przedstawionej oferty podwykonawcy czy z przedstawionych kosztorysów suma cen składników kalkulacji przekracza wartość oferty. Dla mnie (ale ja to taki bardziej oldskool jestem) jest to wystarczający powód do uwalenia oferty (wyjaśnienia są nierzetelne, niestaranne i widać, że wykonawca nie skalkulował prawidłowo ceny oferty bo ominął część niezbędnych do realizacji zadań a suma składników przekracza cenę oferty)). Ale kierownictwo dopytuje, czy nie powinniśmy "podrążyć" i zażądać dodatkowych wyjaśnień. I jeszcze jedno: Wykonawca podał w przedstawionej w wyjaśnieniach kalkulacji "zapas" na nieprzewidziane sytuacje. Podejrzewam, że miało być tak, że ten zapas miał stanowić różnicę pomiędzy wyliczankami wykonawcy a ceną oferty ale coś poszło nie tak i po zsumowaniu wszystkich składników mamy przekroczenie ceny oferty. Jak sądzicie - w takiej sytuacji należy/dopuszczalne jest /celowe jest dopytywanie odnośnie treści złożonych wyjaśnień? Są to oferty najtańsze, najkorzystniejsze (w 2 częściach).
0
2023-07-14 08:27 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Kluczowe jest to co zażądaliście w wezwaniu do wyjaśnienia RNC, jeżeli podaliście konkrety i wykonawca nie odniósł się do nich w sposób przekonujący no to można odrzucić bez dopytywania, natomiast jak wezwaliście ogólnikowo do wyjaśnień RNC no to trzeba dopytać ale już konkretnie, jakie elementy muszą wyjaśnić.
Kluczowe jest to co zażądaliście w wezwaniu do wyjaśnienia RNC, jeżeli podaliście konkrety i wykonawca nie odniósł się do nich w sposób przekonujący no to można odrzucić bez dopytywania, natomiast jak wezwaliście ogólnikowo do wyjaśnień RNC no to trzeba dopytać ale już konkretnie, jakie elementy muszą wyjaśnić.
0
2023-07-14 09:13 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy