Forum

Powrót Zmiana podmiotu trzeciego po zawarciu umowy.

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Czytam czytam i nie mogę się nadziwić.
Wykonawca, który w postępowaniu powoływał się na zasoby podmiotu trzeciego przysłał mi wniosek o wyrażenie zgody na jego zmianę (cyt.: zwracam się z wnioskiem o
akceptację przez Zamawiającego zmiany podmiotu...)
Podał dane, dokumenty, KRSy, Zusy, oświadczenia i wykazy usług.
Sprawdziłem i wezwałem do uzupełnienia (głupio mi było prosić o uzupełnienie oświadczenia o aktualności oświadczenia :-) bo rozumiem wykonawcę, który złożył oświadczenie i pomyślał: po co to drugie??? w tej samej "kopercie"?)
A ja czytam czytam i czytam ustawę (wydaje mi się, że z każdej strony) i dzisiaj odpowiedziałem:
Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu w sposób mnie mniejszy niż poprzedni i nie podlega wykluczeniu.
Bo nie znalazłem podstawy na której miałbym wyrażać zgodę na tę zmianę. Ja stwierdzam, że podwykonawca nie podlega wykluczeniu i spełnia warunki - to wszystko.
Reszta po stronie wykonawcy.
Niby jest 464.7 ale to chyba nie to.

Czy powinienem jednak wyrazić zgodę?
Czytam czytam i nie mogę się nadziwić. Wykonawca, który w postępowaniu powoływał się na zasoby podmiotu trzeciego przysłał mi wniosek o wyrażenie zgody na jego zmianę (cyt.: zwracam się z wnioskiem o akceptację przez Zamawiającego zmiany podmiotu...) Podał dane, dokumenty, KRSy, Zusy, oświadczenia i wykazy usług. Sprawdziłem i wezwałem do uzupełnienia (głupio mi było prosić o uzupełnienie oświadczenia o aktualności oświadczenia :-) bo rozumiem wykonawcę, który złożył oświadczenie i pomyślał: po co to drugie??? w tej samej "kopercie"?) A ja czytam czytam i czytam ustawę (wydaje mi się, że z każdej strony) i dzisiaj odpowiedziałem: Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu w sposób mnie mniejszy niż poprzedni i nie podlega wykluczeniu. Bo nie znalazłem podstawy na której miałbym wyrażać zgodę na tę zmianę. Ja stwierdzam, że podwykonawca nie podlega wykluczeniu i spełnia warunki - to wszystko. Reszta po stronie wykonawcy. Niby jest 464.7 ale to chyba nie to. Czy powinienem jednak wyrazić zgodę?
0
2023-07-24 15:38 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

jak dla mnie, skoro na podmiot trzeci wskazany w ofercie nie musisz wyrażać zgody, to i w tym przypadku nie zachodzi taka konieczność. Musisz tylko zweryfikować czy spełnia warunki udziału w postępowaniu - art. 462.7

464.7 - to w ogóle nie ten przypadek :)
jak dla mnie, skoro na podmiot trzeci wskazany w ofercie nie musisz wyrażać zgody, to i w tym przypadku nie zachodzi taka konieczność. Musisz tylko zweryfikować czy spełnia warunki udziału w postępowaniu - art. 462.7 464.7 - to w ogóle nie ten przypadek :)
0
2023-07-25 08:46 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy