Forum

Powrót Unieważnienie postępowania.

J.

Joanna .....

4

Przetarg krajowy, okres realizacji umowy 24 miesiące. Jednak po wpłynięciu pytań prosili o skrócenie okresu do 12 miesięcy co też zrobiłam i opublikowałam zmianę do SWZ z wydłużeniem okresu składania ofert. Dnia 01.08.2023 opublikowałam informację o zmianie terminu otwarcia ofert, z dnia 03.08.2023 na 07.08.2023. Jednak dzisiaj firma wysłała pismo, w celu unieważnienia postępowania, powołując się na art. 90 ust 3, ten wyłączony w postępowań krajowych ale odnosi się do art.256 który obejmuje krajówkę.
Pytanie co robić w sprawie jednak unieważnić postępowanie na podstawie art. 255 ust 6, ale jakie uzasadnienie faktyczne podać? Czy posłużyć się art.286 ust 3, który zastosowałam.
Proszę o interpretację. Dziękuję.
Przetarg krajowy, okres realizacji umowy 24 miesiące. Jednak po wpłynięciu pytań prosili o skrócenie okresu do 12 miesięcy co też zrobiłam i opublikowałam zmianę do SWZ z wydłużeniem okresu składania ofert. Dnia 01.08.2023 opublikowałam informację o zmianie terminu otwarcia ofert, z dnia 03.08.2023 na 07.08.2023. Jednak dzisiaj firma wysłała pismo, w celu unieważnienia postępowania, powołując się na art. 90 ust 3, ten wyłączony w postępowań krajowych ale odnosi się do art.256 który obejmuje krajówkę. Pytanie co robić w sprawie jednak unieważnić postępowanie na podstawie art. 255 ust 6, ale jakie uzasadnienie faktyczne podać? Czy posłużyć się art.286 ust 3, który zastosowałam. Proszę o interpretację. Dziękuję.
0
2023-08-04 11:31 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

No trochę rzeczywiście zmieniliście istotnie OPZ, bo 12 miesięcy to rok mniej wykonywania jakiegoś zamówienia, wykonawcy inaczej muszą kalkulować ofertę, inne ceny, inne zaangażowanie, krąg wykonawców może się zmienić. Nie wiem co jest przedmiotem zamówienia i dlaczego zgodziliście się na pierwszą zmianę, ale teraz to skłaniałbym się bardziej do unieważnienia postępowania niż dalszego prowadzenia postępowania, dodatkowo trochę mało czasu daliście na składanie ofert wprowadzając tak dużą zmianę. Decyzja i tak należy do was. Podstawa prawna to jedynie art. 255 pkt. 6 lub ewentualnie art. 256, a w uzasadnieniu musicie nawiązać że zmieniliście w sposób istotny OPZ i do art. 90 ust. 3
No trochę rzeczywiście zmieniliście istotnie OPZ, bo 12 miesięcy to rok mniej wykonywania jakiegoś zamówienia, wykonawcy inaczej muszą kalkulować ofertę, inne ceny, inne zaangażowanie, krąg wykonawców może się zmienić. Nie wiem co jest przedmiotem zamówienia i dlaczego zgodziliście się na pierwszą zmianę, ale teraz to skłaniałbym się bardziej do unieważnienia postępowania niż dalszego prowadzenia postępowania, dodatkowo trochę mało czasu daliście na składanie ofert wprowadzając tak dużą zmianę. Decyzja i tak należy do was. Podstawa prawna to jedynie art. 255 pkt. 6 lub ewentualnie art. 256, a w uzasadnieniu musicie nawiązać że zmieniliście w sposób istotny OPZ i do art. 90 ust. 3
0
2023-08-04 12:09 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy