Forum

Powrót Przygotowanie dokumentacji projektowej a złożenie oferty

I.

Ilona .....

0

Drodzy! Tryb podstawowy z negocjacjami fakultatywnymi. Projekt budowlany, kosztorys inwestorski na dane zadanie przygotowała firma X. Firma X ma być też inspektorem nadzoru. I ta firma X sklada mi ofertę na te zadanie! Oczywiście (lub nie, ale dla mnie raczej tak) oferta najkorzystniejsza cenowo.
Co zrobić z takim kwiatkiem? Art. 85 ust 2 będzie miał tu zastosowanie? Jak mam mu dać możliwość wytłumaczenia?
Drodzy! Tryb podstawowy z negocjacjami fakultatywnymi. Projekt budowlany, kosztorys inwestorski na dane zadanie przygotowała firma X. Firma X ma być też inspektorem nadzoru. I ta firma X sklada mi ofertę na te zadanie! Oczywiście (lub nie, ale dla mnie raczej tak) oferta najkorzystniejsza cenowo. Co zrobić z takim kwiatkiem? Art. 85 ust 2 będzie miał tu zastosowanie? Jak mam mu dać możliwość wytłumaczenia?
0
2023-08-07 13:13 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Zamawiający powinien taką sytuację przewidzieć i zastosować środki, które zapobiegną zakłóceniu konkurencji np. wydłużyć termin na składanie ofert, opublikować kosztorys, podać wcześniej kwotę, jaką przeznaczył na realizację zamówienia itp. - teraz Zamawiający musi zadać sobie pytanie czy coś z tego zostało spełnione. Ponadto jeżeli wykonawca miałby wygrać w tym postępowaniu to nie powinien pełnić funkcji inspektora nadzoru, ponieważ to się mija z celem.
Zamawiający powinien taką sytuację przewidzieć i zastosować środki, które zapobiegną zakłóceniu konkurencji np. wydłużyć termin na składanie ofert, opublikować kosztorys, podać wcześniej kwotę, jaką przeznaczył na realizację zamówienia itp. - teraz Zamawiający musi zadać sobie pytanie czy coś z tego zostało spełnione. Ponadto jeżeli wykonawca miałby wygrać w tym postępowaniu to nie powinien pełnić funkcji inspektora nadzoru, ponieważ to się mija z celem.
0
2023-08-07 13:24 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy