Forum

Powrót Nieprawidłowy zapis w SWZ

M.

Marcjanna .....

3

Jestem w trakcie kontroli postępowania PROW
Tryb podstawowy
w SWZ przy PŚD wpisałam:
6. Zamawiający nie wzywa do złożenia podmiotowych środków dowodowych, jeżeli:
1) może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, o ile Wykonawca wskazał w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p dane umożliwiające dostęp do tych środków;
2) podmiotowym środkiem dowodowym jest oświadczenie, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1.

Otrzymałam zarzut, że ww. zapis nie ma zastosowania do zamówień w trybie krajowym.
Wiem już, że to prawda.
Znalazłam jednak art. 274 ust. 4 - który wskazuje, że pkt. 1 dotyczy także krajówki.
Jak jednak uzasadnić pkt 2 czyli: podmiotowym środkiem dowodowym jest oświadczenie, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1.?

Czy jest to do wybronienia?
Jestem w trakcie kontroli postępowania PROW Tryb podstawowy w SWZ przy PŚD wpisałam: 6. Zamawiający nie wzywa do złożenia podmiotowych środków dowodowych, jeżeli: 1) może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, o ile Wykonawca wskazał w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p dane umożliwiające dostęp do tych środków; 2) podmiotowym środkiem dowodowym jest oświadczenie, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1. Otrzymałam zarzut, że ww. zapis nie ma zastosowania do zamówień w trybie krajowym. Wiem już, że to prawda. Znalazłam jednak art. 274 ust. 4 - który wskazuje, że pkt. 1 dotyczy także krajówki. Jak jednak uzasadnić pkt 2 czyli: podmiotowym środkiem dowodowym jest oświadczenie, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1.? Czy jest to do wybronienia?
0
2023-08-08 11:55 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Spróbuj tak:
Napisz, że pomimo błędnych postanowień swz, o tym co jest, a co nie jest podmiotowym środkiem dowodowym decyduje jednak ustawa.
Czy stosowałaś ten zapis w praktyce (tzn czy nie wezwałaś do uzupełnienia oświadczenia jeżeli go brakowało?)?
Najlepiej by było gdyby w tym postępowaniu doszło do uzupełnienia oświadczenia, wtedy wykazałabyś jednoznacznie, że ten nieprawidłowy zapis był martwy.
Spróbuj tak: Napisz, że pomimo błędnych postanowień swz, o tym co jest, a co nie jest podmiotowym środkiem dowodowym decyduje jednak ustawa. Czy stosowałaś ten zapis w praktyce (tzn czy nie wezwałaś do uzupełnienia oświadczenia jeżeli go brakowało?)? Najlepiej by było gdyby w tym postępowaniu doszło do uzupełnienia oświadczenia, wtedy wykazałabyś jednoznacznie, że ten nieprawidłowy zapis był martwy.
0
2023-08-08 12:11 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy