Forum

Powrót rezygnacja Wykonawcy z udziału w postępowaniu

E.

Ewa .....

0

Dzień dobry, wczoraj mieliśmy otwarcie ofert, po publikacji informacji z otwarcia Wykonawca, którego oferta była najkorzystniejsza przesłał nam informację, że jednak przemyślał zaoferowaną cenę i jednak nie będzie w stanie zrealizować tego zamówienia w cenie którą podał i wycofuje się z dalszego udziału w postępowaniu.
Wobec powyższego mam pytanie co mam zrobić z jego ofertą? Odrzucić? Tylko jaka podstawa prawna? Proszę o pomoc.
Dzień dobry, wczoraj mieliśmy otwarcie ofert, po publikacji informacji z otwarcia Wykonawca, którego oferta była najkorzystniejsza przesłał nam informację, że jednak przemyślał zaoferowaną cenę i jednak nie będzie w stanie zrealizować tego zamówienia w cenie którą podał i wycofuje się z dalszego udziału w postępowaniu. Wobec powyższego mam pytanie co mam zrobić z jego ofertą? Odrzucić? Tylko jaka podstawa prawna? Proszę o pomoc.
0
2023-08-08 17:32 0

B.

Beata .....

18

Wykonawca może zrezygnować (wycofać) ofertę tylko przed upływem terminu składania ofert. Skoro tego nie zrobił i oferta jest, to pomimo złożonego pisma przez wykonawcę, niestety musimy ją badać i oceniać. Jeśli jest ofertą najkorzystniejszą wzywamy do złożenia podmiotowych środków dowodowych. Niestety jeśli nie złoży to zabawa trwa i wzywamy do uzupełnienia. I jeśli dalej nie złoży dokumentów, odrzucić na podstawie 226.1.2.c i zatrzymać wadium.
Wykonawca może zrezygnować (wycofać) ofertę tylko przed upływem terminu składania ofert. Skoro tego nie zrobił i oferta jest, to pomimo złożonego pisma przez wykonawcę, niestety musimy ją badać i oceniać. Jeśli jest ofertą najkorzystniejszą wzywamy do złożenia podmiotowych środków dowodowych. Niestety jeśli nie złoży to zabawa trwa i wzywamy do uzupełnienia. I jeśli dalej nie złoży dokumentów, odrzucić na podstawie 226.1.2.c i zatrzymać wadium.
0
2023-08-08 20:57 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy