Forum

Powrót warunek - łącznie czy nie...?

M.

Michalina .....

25

Witam, jak zrozumieć ten zapis:
a) W zakresie zdolności technicznej Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że wykonał (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje) należycie oraz zgodnie z przepisami prawa budowlanego w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, co najmniej dwie roboty budowlane polegające na budowie, przebudowie, rozbudowie, modernizacji drogi o podobnej złożoności i charakterze o wartości robót budowlanych brutto nie mniejszej niż 300 000,00 PLN (słownie: trzysta tysięcy PLN 00/100).

Oczywiście jest on mój. Zazwyczaj piszę "o wartości łącznej min. 300 tys. zł", lub "o wartości każda min. 300 tys. zł", a tu nie wiem...
Dzisiaj otworzyłam oferty i tak się zaczęłam zastanawiać nad tym. Co myślicie?
Witam, jak zrozumieć ten zapis: a) W zakresie zdolności technicznej Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że wykonał (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje) należycie oraz zgodnie z przepisami prawa budowlanego w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, co najmniej dwie roboty budowlane polegające na budowie, przebudowie, rozbudowie, modernizacji drogi o podobnej złożoności i charakterze o wartości robót budowlanych brutto nie mniejszej niż 300 000,00 PLN (słownie: trzysta tysięcy PLN 00/100). Oczywiście jest on mój. Zazwyczaj piszę "o wartości łącznej min. 300 tys. zł", lub "o wartości każda min. 300 tys. zł", a tu nie wiem... Dzisiaj otworzyłam oferty i tak się zaczęłam zastanawiać nad tym. Co myślicie?
0
2023-08-16 12:22 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

No niestety warunek jest nieprecyzyjny. lepiej byłoby z dodatkiem słowa "każda" lub "Łącznie". Ja ogólnie unikam w warunkach określeń "o podobnej złożoności i charakterze" ponieważ nie wiadomo jak to oceniać później, ani nie jest to jasne dla wykonawców. warunki powinny być jasne i precyzyjne, a ocena spełnia/nie spełnia nie powinna budzić wątpliwości oraz nie prowadzić do różnych interpretacji
No niestety warunek jest nieprecyzyjny. lepiej byłoby z dodatkiem słowa "każda" lub "Łącznie". Ja ogólnie unikam w warunkach określeń "o podobnej złożoności i charakterze" ponieważ nie wiadomo jak to oceniać później, ani nie jest to jasne dla wykonawców. warunki powinny być jasne i precyzyjne, a ocena spełnia/nie spełnia nie powinna budzić wątpliwości oraz nie prowadzić do różnych interpretacji
0
2023-08-16 12:26 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy