Forum

Powrót Czy Zamawiający musi był płatnikem?

P.

Paweł .....

1

Czy w przypadku przeprowadzania przez Zamawiającego postępowania samodzielnie (nie ma zastosowania art. 38 ust pzp o wspólnym przygotowaniu i przeprowadzeniu postępowania) zapłaty na wykonanie zamówienia mogą dokonać inne jednostki wskazane w projekcie umowy ? Zamawiający prowadzi postępowanie samodzielnie ale przedmiot zamówienia zostanie przekazany do jego jednostek organizacyjnych i to one są wskazane jako płatnicy.
Czy w przypadku przeprowadzania przez Zamawiającego postępowania samodzielnie (nie ma zastosowania art. 38 ust pzp o wspólnym przygotowaniu i przeprowadzeniu postępowania) zapłaty na wykonanie zamówienia mogą dokonać inne jednostki wskazane w projekcie umowy ? Zamawiający prowadzi postępowanie samodzielnie ale przedmiot zamówienia zostanie przekazany do jego jednostek organizacyjnych i to one są wskazane jako płatnicy.
0
2023-08-18 09:25 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Oczywiście,
U mnie to się często zdarza (zamówienie robi zamawiający centralny, odbiorcą dostaw/usług oraz płatnikiem są jednostki "podległe").
Edit:
Ale u nas jest zarządzenie o powołaniu centralnego zamawiającego. Myślę, że musicie mieć coś na kształt umowy/porozumienia regulującego zasady płatności po wykonaniu zamówienia. Nie wspomnę o zapewnienie środków na sfinansowanie zamówienia.
Oczywiście, U mnie to się często zdarza (zamówienie robi zamawiający centralny, odbiorcą dostaw/usług oraz płatnikiem są jednostki "podległe"). Edit: Ale u nas jest zarządzenie o powołaniu centralnego zamawiającego. Myślę, że musicie mieć coś na kształt umowy/porozumienia regulującego zasady płatności po wykonaniu zamówienia. Nie wspomnę o zapewnienie środków na sfinansowanie zamówienia.
0
2023-08-18 10:05 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy