Forum

Powrót RNC zmiana kalkulacji przy dodatkowych wyjaśnieniach

I.

Iwona .....

1

Wymóg 200 godz. wsparcia, Wykonawca przedstawia kalkulacje RNC z przeliczeń Zamawiającego wychodzi, że ilość dniówek x 8 godz. nie daje 200 godz. Wzywa Wykonawcę do dodatkowych wyjaśnień. W odpowiedzi, Wykonawca tłumaczy, że w pierwotnych wyjaśnieniach nastąpiła omyłka pisarska i zmienia ilość godzin, zmniejsza koszty ryzyka, zwiększa marżę (generalnie w moim odczuciu, aby wyjść ostatecznie na cenę ofertową). Ktoś miał taki przypadek, że w wyniku dodatkowych wyjaśnień zmieniono kalkulacje? Rozumiem, że oferta do odrzucenia? Czy może podzielić się ktoś jakimiś wyrokami KIO w podobnej sprawie? Szukam i nie mogę nic znaleźć :/ Z góry dziękuję za pomoc :)
Wymóg 200 godz. wsparcia, Wykonawca przedstawia kalkulacje RNC z przeliczeń Zamawiającego wychodzi, że ilość dniówek x 8 godz. nie daje 200 godz. Wzywa Wykonawcę do dodatkowych wyjaśnień. W odpowiedzi, Wykonawca tłumaczy, że w pierwotnych wyjaśnieniach nastąpiła omyłka pisarska i zmienia ilość godzin, zmniejsza koszty ryzyka, zwiększa marżę (generalnie w moim odczuciu, aby wyjść ostatecznie na cenę ofertową). Ktoś miał taki przypadek, że w wyniku dodatkowych wyjaśnień zmieniono kalkulacje? Rozumiem, że oferta do odrzucenia? Czy może podzielić się ktoś jakimiś wyrokami KIO w podobnej sprawie? Szukam i nie mogę nic znaleźć :/ Z góry dziękuję za pomoc :)
0
2023-08-25 08:18 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

No ciekaw jestem jak się wątek rozwinie bo sprzeczałem się w podobnym temacie z członkami komisji i dyrekcją. Ja mówiłem: nie wzywać bo:
1) nie ma żadnych wątpliwości odnośnie przedstawionych kwot
2. co będzie jak zmienią kwoty w wyjaśnieniach?
Pozostali chcieli wzywać, bo suma kwot z wyjaśnień przekraczała cenę oferty.
Udało się przekonać, żeby nie wzywać do dodatkowych wyjaśnień bo jedynym wyjściem dla wykonawcy była zmiana kwot.
ofertę odrzuciłem, pewnie będzie odwołanie.
No ciekaw jestem jak się wątek rozwinie bo sprzeczałem się w podobnym temacie z członkami komisji i dyrekcją. Ja mówiłem: nie wzywać bo: 1) nie ma żadnych wątpliwości odnośnie przedstawionych kwot 2. co będzie jak zmienią kwoty w wyjaśnieniach? Pozostali chcieli wzywać, bo suma kwot z wyjaśnień przekraczała cenę oferty. Udało się przekonać, żeby nie wzywać do dodatkowych wyjaśnień bo jedynym wyjściem dla wykonawcy była zmiana kwot. ofertę odrzuciłem, pewnie będzie odwołanie.
0
2023-08-25 09:36 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy