Forum

Powrót Jakie przypisać role komisji przetargowej?

A.

Agata .....

8

Jakie przypisać role poszczególnym członkom komisji przetargowej? Dotychczas w zarządzeniu powołującym komisję mieliśmy przewodniczącego i 3 - 4 członków. Teraz jest dyspozycja dyrektora, żeby w zarządzeniu nadać już role każdemu członkowi. Zostaje więc przewodniczący, a co z pozostałymi? Jeden to osoba merytoryczna - czy jej możemy napisać "ocena merytoryczna ofert"? I co z pozostałą dwójką - jedna osoba faktycznie prowadzi całą procedurę, a druga jest w "zapasie". Nadałabym im tę samą role, ale nie wiem czy mogę napisać np. "czynności proceduralne"?
Jakie przypisać role poszczególnym członkom komisji przetargowej? Dotychczas w zarządzeniu powołującym komisję mieliśmy przewodniczącego i 3 - 4 członków. Teraz jest dyspozycja dyrektora, żeby w zarządzeniu nadać już role każdemu członkowi. Zostaje więc przewodniczący, a co z pozostałymi? Jeden to osoba merytoryczna - czy jej możemy napisać "ocena merytoryczna ofert"? I co z pozostałą dwójką - jedna osoba faktycznie prowadzi całą procedurę, a druga jest w "zapasie". Nadałabym im tę samą role, ale nie wiem czy mogę napisać np. "czynności proceduralne"?
0
2023-08-30 08:58 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Sekretarz komisji np. publikacja ogłoszeń, dokumentowanie postępowania, protokół itp., członek komisji (merytoryczny) - badanie i ocena ofert, udzielanie odpowiedzi na zapytania dot. OPZ, poprawianie omyłek w ofertach, wszyscy ogólnie powinni składać oświadczenia i uczestniczyć w ocenie ofert i przedstawiać kierownikowi do zatwierdzenia propozycję odrzucenia ofert, wykluczenia wykonawców, wyboru oferty najkorzystniejszej lub unieważnienia postępowania. Ogólnie jak kierownik zechce tak może rozdzielać role bo to on odpowiada za organizację i tryb pracy komisji.
Ponadto KP może mieć charakter stały lub być powoływana na konkretne postępowanie do przygotowania i przeprowadzenia postępowania to wtedy można dopisać merytorycznym np. sporządzanie OPZ, sekretarzowi np. przygotowanie SWZ pod względem formalnym itp.
Sekretarz komisji np. publikacja ogłoszeń, dokumentowanie postępowania, protokół itp., członek komisji (merytoryczny) - badanie i ocena ofert, udzielanie odpowiedzi na zapytania dot. OPZ, poprawianie omyłek w ofertach, wszyscy ogólnie powinni składać oświadczenia i uczestniczyć w ocenie ofert i przedstawiać kierownikowi do zatwierdzenia propozycję odrzucenia ofert, wykluczenia wykonawców, wyboru oferty najkorzystniejszej lub unieważnienia postępowania. Ogólnie jak kierownik zechce tak może rozdzielać role bo to on odpowiada za organizację i tryb pracy komisji. Ponadto KP może mieć charakter stały lub być powoływana na konkretne postępowanie do przygotowania i przeprowadzenia postępowania to wtedy można dopisać merytorycznym np. sporządzanie OPZ, sekretarzowi np. przygotowanie SWZ pod względem formalnym itp.
0
2023-08-30 09:57 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy