Forum

Powrót OPCJA polegająca na przedłużeniu umowy na kolejny rok

S.

Sebastian .....

0

Kochani, pytanie jest takie, czy w ramach prawa opcji jest możliwe:
WARIANT I
Zakres podstawowy : Umowa podstawowa na sukcesywne dostawy X przez 12 miesięcy w liczbie 1000 w okresie 12 miesięcy od jej podpisania
Prawo opcji: Możliwość przedłużenia umowy na kolejne 12 miesięcy, na sukcesywne dostawy X w liczbie 1000 z zastrzeżeniem, że:
a) Zamawiający poinformuje Wykonawcę o woli skorzystania z opcji na kolejny rok co najmniej na 2 miesiące przed końcem umowy podstawowej;
b) cena X na kolejne 12 miesięcy w ramach prawa opcji może ulec zmianie o maksymalnie 10% ceny pierwotnej, ale na zasadach określonych w punkcie umowy dot. waloryzacji (np. jak wzrośnie PPI o minimum 5%, w kategorii związanej z X, to wtedy na wniosek strony inicjującej zmianę strony podejmą negocjacje w zakresie zmiany cen.
WARIANT II:
Umowa zawarta na sukcesywne dostawy przez 24 miesiące od podpisania 2000 X (w 1 roku - 1000, w kolejnym 1000), ale zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia zakresu zamówienia polegającego na braku realizacji dostaw w 2-gim roku o maksymalnie 1000 X (czyli 1000 weźmiemy na pewno, a w następnym roku - jak będzie potrzeba i kasa, to wtedy tak). i zasady waloryzacji jak powyżej.
Czy takie opcje polegajace w zasadzie na opcjonalnym przedłużeniu świadczenia dostaw lub usług na kolejny rok - jest w ogóle dopuszczalne?
Kochani, pytanie jest takie, czy w ramach prawa opcji jest możliwe: WARIANT I Zakres podstawowy : Umowa podstawowa na sukcesywne dostawy X przez 12 miesięcy w liczbie 1000 w okresie 12 miesięcy od jej podpisania Prawo opcji: Możliwość przedłużenia umowy na kolejne 12 miesięcy, na sukcesywne dostawy X w liczbie 1000 z zastrzeżeniem, że: a) Zamawiający poinformuje Wykonawcę o woli skorzystania z opcji na kolejny rok co najmniej na 2 miesiące przed końcem umowy podstawowej; b) cena X na kolejne 12 miesięcy w ramach prawa opcji może ulec zmianie o maksymalnie 10% ceny pierwotnej, ale na zasadach określonych w punkcie umowy dot. waloryzacji (np. jak wzrośnie PPI o minimum 5%, w kategorii związanej z X, to wtedy na wniosek strony inicjującej zmianę strony podejmą negocjacje w zakresie zmiany cen. WARIANT II: Umowa zawarta na sukcesywne dostawy przez 24 miesiące od podpisania 2000 X (w 1 roku - 1000, w kolejnym 1000), ale zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia zakresu zamówienia polegającego na braku realizacji dostaw w 2-gim roku o maksymalnie 1000 X (czyli 1000 weźmiemy na pewno, a w następnym roku - jak będzie potrzeba i kasa, to wtedy tak). i zasady waloryzacji jak powyżej. Czy takie opcje polegajace w zasadzie na opcjonalnym przedłużeniu świadczenia dostaw lub usług na kolejny rok - jest w ogóle dopuszczalne?
0
2023-09-06 11:03 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

W takim przypadku ja bym poszla we wznowienia :) bo na opcje to mi raczej nie wyglada :)
W takim przypadku ja bym poszla we wznowienia :) bo na opcje to mi raczej nie wyglada :)
0
2023-09-06 11:47 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy