Forum

Powrót Rezygnacja z negocjacji i unieważnienie postępowania

W.

Wojciech .....

7

KIO 1581/23

Tryb podstawowy z możliwością negocjacji - art. 275 pkt 2
Zamawiający nie może unieważnić postępowania w oparciu o art. 255 pkt 3 (cena przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia) bez przeprowadzenia negocjacji?

Jeżeli mam zaplanowany 1 milion, a oferty dostaję na 1,5 lub 2 miliony, to nadal muszę negocjować i zapraszać do składania ofert dodatkowych? Jaka jest szansa, że wykonawcy aż tak mocno zejdą z ceny?
To w zasadzie obowiązek negocjacji, jeżeli od razu nie trafiła się oferta, która mi odpowiada.

Widziałem już wiele ogłoszeń o wyniku postępowania, gdzie unieważniano całość lub części bez negocjowania, właśnie na podstawie art. 255 pkt 3.
Muszę przyznać, że trochę mnie to zniechęca do tego trybu.
KIO 1581/23 Tryb podstawowy z możliwością negocjacji - art. 275 pkt 2 Zamawiający nie może unieważnić postępowania w oparciu o art. 255 pkt 3 (cena przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia) bez przeprowadzenia negocjacji? Jeżeli mam zaplanowany 1 milion, a oferty dostaję na 1,5 lub 2 miliony, to nadal muszę negocjować i zapraszać do składania ofert dodatkowych? Jaka jest szansa, że wykonawcy aż tak mocno zejdą z ceny? To w zasadzie obowiązek negocjacji, jeżeli od razu nie trafiła się oferta, która mi odpowiada. Widziałem już wiele ogłoszeń o wyniku postępowania, gdzie unieważniano całość lub części bez negocjowania, właśnie na podstawie art. 255 pkt 3. Muszę przyznać, że trochę mnie to zniechęca do tego trybu.
0
2023-09-12 11:33 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Czytałam ostatnio ten wyrok i kompletnie sie z nim nie zgadzam. W art. 275.2 negocjacje sa fakultatywne, a przeslanki uniewaznienia postepowania sa tez jasne i nie uzaleznione od przeprowadzenia negocjacji bądź rezygnacji z nich.
Czytałam ostatnio ten wyrok i kompletnie sie z nim nie zgadzam. W art. 275.2 negocjacje sa fakultatywne, a przeslanki uniewaznienia postepowania sa tez jasne i nie uzaleznione od przeprowadzenia negocjacji bądź rezygnacji z nich.
0
2023-09-12 11:42 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy