Forum

Powrót Czy załączenie formularza systemowego na dzień przed skałdaniem ofert może skutkowac odwołaniem do KIO

M.

Monika .....

15

Ogłosiłam postępowanie w trybie podstawowym z terminem składania ofert na 4.09 na g. 13.00. Dokumnetacja zawierała SWZ wraz z załacznikami i wzorem formularza ofertowego. W SWZ okresliliśmy, że wykonawca powinien złożyć oferte na formularzu systemowym, zgodnie z załączonym wzorem. Napisaliśmy też, że jak w formularzu sytemowym będzie brakowało jakiś informacji to zamawiajacy będzie brał pod uwagę Formlurz złożony na załaczniku dołaczonym do SWZ.
Niestety na dzień przed składaniem ofert zorientowałam się, że nie kliknęłam "dodaj" przy udostępnianiu SWZ i formularz systemowy nie został udostępniony. Zrobiłam to natychmiast jak się zorientowałam czyli 3 września o g. 16.30.
Doszły mnie słuchy, że jednemu z wykonawców zależy na unieważnieniu postępowania, ponieważ nie dopatrzył, że były inne kryteria oceny i przegrał postępowanie pomimo, że cenę miał niższą. Zaczynam się obawiać czy jak wykonawca odwoła się do KIO i jako zarzut postawi, że formularz systemowy został dodany na dzień przed składaniem ofert tzn 3.09 i nie przedłużono terminu na składanie ofert, to czy ma on rację, że postępowanie podlega unieważnieniu? Co sądzicie o tym, czy wykonawca będzie miał rację?
Ogłosiłam postępowanie w trybie podstawowym z terminem składania ofert na 4.09 na g. 13.00. Dokumnetacja zawierała SWZ wraz z załacznikami i wzorem formularza ofertowego. W SWZ okresliliśmy, że wykonawca powinien złożyć oferte na formularzu systemowym, zgodnie z załączonym wzorem. Napisaliśmy też, że jak w formularzu sytemowym będzie brakowało jakiś informacji to zamawiajacy będzie brał pod uwagę Formlurz złożony na załaczniku dołaczonym do SWZ. Niestety na dzień przed składaniem ofert zorientowałam się, że nie kliknęłam "dodaj" przy udostępnianiu SWZ i formularz systemowy nie został udostępniony. Zrobiłam to natychmiast jak się zorientowałam czyli 3 września o g. 16.30. Doszły mnie słuchy, że jednemu z wykonawców zależy na unieważnieniu postępowania, ponieważ nie dopatrzył, że były inne kryteria oceny i przegrał postępowanie pomimo, że cenę miał niższą. Zaczynam się obawiać czy jak wykonawca odwoła się do KIO i jako zarzut postawi, że formularz systemowy został dodany na dzień przed składaniem ofert tzn 3.09 i nie przedłużono terminu na składanie ofert, to czy ma on rację, że postępowanie podlega unieważnieniu? Co sądzicie o tym, czy wykonawca będzie miał rację?
0
2023-09-18 15:39 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

No może mieć rację, trochę niepotrzebnie zagmatwaliście się sami. Trzeba było wydłużyć termin. Nie wiem też po co zamawiający stosuje takie rozwiązania z formularzami. Najlepiej albo swój formularz, albo interaktywny, a nie 2 na raz.
No może mieć rację, trochę niepotrzebnie zagmatwaliście się sami. Trzeba było wydłużyć termin. Nie wiem też po co zamawiający stosuje takie rozwiązania z formularzami. Najlepiej albo swój formularz, albo interaktywny, a nie 2 na raz.
0
2023-09-18 16:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy