Forum

Powrót Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia a warunki w postępowaniu.

M.

Magdalena .....

64

Pierwszy raz przygotowuję SWZ do przetargu na odbiór odpadów. Chciałam postawić warunki (w skrócie):
1. wpis do właściwego rejestru,
2. zezwolenie
3. ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej na kwotę
4. zdolność techniczna (pojazdy itd.)
Mam wątpliwości odnośnie spełniania warunków w sytuacji gdy Wykonawcy wspólnie ubiegają się o zamówienie (Czy muszą spełniać warunki każdy z osobna, czy wystarczy, że spełni jeden). Jeśli chodzi o pkt 4. to uważam, że wystarczy, że tylko jeden Wykonawca musi się wykazać zdolnością techniczną (proszę mnie poprawić jeśli nie mam racji). Zgodnie z art. 117 ust. 2 warunki 1 i 2 również wystarczy, że spełni jeden Wykonawca. A jak powinnam podejść do warunku nr 3?
Pierwszy raz przygotowuję SWZ do przetargu na odbiór odpadów. Chciałam postawić warunki (w skrócie): 1. wpis do właściwego rejestru, 2. zezwolenie 3. ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej na kwotę 4. zdolność techniczna (pojazdy itd.) Mam wątpliwości odnośnie spełniania warunków w sytuacji gdy Wykonawcy wspólnie ubiegają się o zamówienie (Czy muszą spełniać warunki każdy z osobna, czy wystarczy, że spełni jeden). Jeśli chodzi o pkt 4. to uważam, że wystarczy, że tylko jeden Wykonawca musi się wykazać zdolnością techniczną (proszę mnie poprawić jeśli nie mam racji). Zgodnie z art. 117 ust. 2 warunki 1 i 2 również wystarczy, że spełni jeden Wykonawca. A jak powinnam podejść do warunku nr 3?
0
2023-10-10 14:32 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Na śmieciach się nie znam, więc się wypowiem :-)
Edit: Się rozpisałem i wywaliłem wszystko do kosza. I zostawiłem:

Jeśli chodzi o pkt 1 i 2 to imho: każdy kto wykonuje czynność objętą koncesjonowaniem/pozwoleniem powinien mieć koncesję/pozwolenie.
A jeśli chodzi o 3: na potrzeby warunków udziału w postępowaniu wystarczy że 1 ma ubezpieczenie.
Na etapie wykonawstwa - moim zdaniem powinien mieć każdy z nich. Co zrobi ubezpieczyciel firmy A która ma ubezpieczenie od działalności a szkód narobi jego konsorcjant?
Bo ja na miejscu ubezpieczyciela to bym się uśmiechnął :-)
ad. 4: nie wiem, uznałbym że jednemu wystarczy ale może są jakieś uwarunkowania.
Na śmieciach się nie znam, więc się wypowiem :-) Edit: Się rozpisałem i wywaliłem wszystko do kosza. I zostawiłem: Jeśli chodzi o pkt 1 i 2 to imho: każdy kto wykonuje czynność objętą koncesjonowaniem/pozwoleniem powinien mieć koncesję/pozwolenie. A jeśli chodzi o 3: na potrzeby warunków udziału w postępowaniu wystarczy że 1 ma ubezpieczenie. Na etapie wykonawstwa - moim zdaniem powinien mieć każdy z nich. Co zrobi ubezpieczyciel firmy A która ma ubezpieczenie od działalności a szkód narobi jego konsorcjant? Bo ja na miejscu ubezpieczyciela to bym się uśmiechnął :-) ad. 4: nie wiem, uznałbym że jednemu wystarczy ale może są jakieś uwarunkowania.
0
2023-10-10 14:53 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy