Forum

Powrót Koszty serwisu ukryte w kosztorysie budowlanym

P.

Paweł .....

4

Dzień dobry!
Jakie jest Państwa zdanie na temat ukrywania kosztów serwisu instalacji i urządzeń w kosztorysie budowlanym? W jednym z ostatnich miesięczników Zamówienia Publiczne przeczytałem, że koszt przyszłego serwisu należy szacować osobno i nie można go wliczać w kosztorys, jednak nasze ADG nie dopuszcza takiej możliwości, argumentując że to różne konta księgowe i zawsze tak było ;)
Dzień dobry! Jakie jest Państwa zdanie na temat ukrywania kosztów serwisu instalacji i urządzeń w kosztorysie budowlanym? W jednym z ostatnich miesięczników Zamówienia Publiczne przeczytałem, że koszt przyszłego serwisu należy szacować osobno i nie można go wliczać w kosztorys, jednak nasze ADG nie dopuszcza takiej możliwości, argumentując że to różne konta księgowe i zawsze tak było ;)
0
2023-10-13 08:07 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Czyli że co?

Że nie mogę żądać od wykonawcy prowadzenia konserwacji/przeglądów w czasie trwania gwarancji i mam to zlecać odrębnie?
Najprostsza droga do wymiksowania się wykonawcy z gwarancji. A że jej termin jest częstym kryterium, więc w to im graj.
Każde spóźnienie z obowiązkowym przeglądem powoduje utratę gwarancji a wykonawca tylko rączki zaciera.
Pewnie kolejny pomysł biurokraty, który nigdy niczego nie zrobił ii wydaje mu się, że jak nikt rozumie ten swiat oglądany zza biurka.
A jeśli nie ma gwarancji to rzeczywiście zlecam osobno - bez dyskusji (no bo z czym tu łączyć?)
Czyli że co? Że nie mogę żądać od wykonawcy prowadzenia konserwacji/przeglądów w czasie trwania gwarancji i mam to zlecać odrębnie? Najprostsza droga do wymiksowania się wykonawcy z gwarancji. A że jej termin jest częstym kryterium, więc w to im graj. Każde spóźnienie z obowiązkowym przeglądem powoduje utratę gwarancji a wykonawca tylko rączki zaciera. Pewnie kolejny pomysł biurokraty, który nigdy niczego nie zrobił ii wydaje mu się, że jak nikt rozumie ten swiat oglądany zza biurka. A jeśli nie ma gwarancji to rzeczywiście zlecam osobno - bez dyskusji (no bo z czym tu łączyć?)
0
2023-10-13 12:05 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy