Forum

Powrót unieważnić? powinno być z wolnej ręki

M.

Magdalena .....

4

Dzień dobry,
unieważniłam postepowanie na podstawie art. 216 ust.1 pkt. 5 pzp.
Ogłosiłam nowe postepowanie, zamiast udzielić zamówienia z wolnej ręki, na podstawie art. 305 ust. 2 pzp.

Czy mogę unieważnić obecne postępowanie - wada postępowania, i udzielić zamówienia z wolnej ręki?
Dzień dobry, unieważniłam postepowanie na podstawie art. 216 ust.1 pkt. 5 pzp. Ogłosiłam nowe postepowanie, zamiast udzielić zamówienia z wolnej ręki, na podstawie art. 305 ust. 2 pzp. Czy mogę unieważnić obecne postępowanie - wada postępowania, i udzielić zamówienia z wolnej ręki?
0
2023-10-30 09:11 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Nie ma takiej podstawy uniewaznienia jak 216.1.5... wszczęcie powtórnego postępowania, w trybie podstawowym zamiast wolnej reki nie stanowi wady postępowania i przesłanki do unieważnienia. Zamówienia z wolnej reki na podstawie 305 pkt 2, MOŻNA udzielić, ale przepis nie jest tu nakazem.

Więc nie ma podstaw do unieważnienia tego postępowania.
Nie ma takiej podstawy uniewaznienia jak 216.1.5... wszczęcie powtórnego postępowania, w trybie podstawowym zamiast wolnej reki nie stanowi wady postępowania i przesłanki do unieważnienia. Zamówienia z wolnej reki na podstawie 305 pkt 2, MOŻNA udzielić, ale przepis nie jest tu nakazem. Więc nie ma podstaw do unieważnienia tego postępowania.
0
2023-10-30 09:15 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy