Forum

Powrót Postępowania w ramach BGK Polski Ład a zmiana systemu rozliczenia z Wykonawcą

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Czy słyszeli państwo może o zmianie w podejściu w rozliczeniu z Wykonawcą w ramach postępowań z PŁ? Jeszcze w zeszłym roku były sztywne ramy:
1. W umowach do 12 miesięcy - płatność (zaliczka np. 5%, reszta po wykonaniu umowy)
2. W umowach pow. 12 miesięcy - najpierw wkład własny zamawiającego a kwota z PŁ - płatność 2 transze (lub 3 w przypadku większej niż jedna umowy)
Dodatkowo obowiązkowo najpierw trzeba było wypłacić wykonawcy wkład własny zamawiającego. Oczywiście nie dopuszczalna była żadna refundacja (np. by najpierw zamawiający wpłacał miesięcznie wynagrodzenie wykonawcy, a potem odzyskał kwotę całą z promesy).
Podobno w 2022r. zmienili uchwałę i można stosować rozliczenie z wykonawcą jakie się chce (oczywiście zgodnie z PZP), dopuszczalne jest także refundowanie. Problem jest ogólnie taki że nie zmieli w tym zakresie zapisów Promesy, widać to szczególnie w tych Promesach z tego roku. Ciekaw jestem waszych opinii i doświadczeń w tym temacie.
Czy słyszeli państwo może o zmianie w podejściu w rozliczeniu z Wykonawcą w ramach postępowań z PŁ? Jeszcze w zeszłym roku były sztywne ramy: 1. W umowach do 12 miesięcy - płatność (zaliczka np. 5%, reszta po wykonaniu umowy) 2. W umowach pow. 12 miesięcy - najpierw wkład własny zamawiającego a kwota z PŁ - płatność 2 transze (lub 3 w przypadku większej niż jedna umowy) Dodatkowo obowiązkowo najpierw trzeba było wypłacić wykonawcy wkład własny zamawiającego. Oczywiście nie dopuszczalna była żadna refundacja (np. by najpierw zamawiający wpłacał miesięcznie wynagrodzenie wykonawcy, a potem odzyskał kwotę całą z promesy). Podobno w 2022r. zmienili uchwałę i można stosować rozliczenie z wykonawcą jakie się chce (oczywiście zgodnie z PZP), dopuszczalne jest także refundowanie. Problem jest ogólnie taki że nie zmieli w tym zakresie zapisów Promesy, widać to szczególnie w tych Promesach z tego roku. Ciekaw jestem waszych opinii i doświadczeń w tym temacie.
0
2023-11-02 10:18 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Ja ostatnio robiłam postępowanie z PŁ przy zabytkach, i tam przy umowach do 12 miesięcy, nie ma nic o zaliczce, a tak to raczej po staremu. Uchwała w sprawie programu ochrony zabytków jest z listopada 2022 r.

Ale czy w Programie Inwestycji strategicznych cos się zmienilo to nie wiem...
Ja ostatnio robiłam postępowanie z PŁ przy zabytkach, i tam przy umowach do 12 miesięcy, nie ma nic o zaliczce, a tak to raczej po staremu. Uchwała w sprawie programu ochrony zabytków jest z listopada 2022 r. Ale czy w Programie Inwestycji strategicznych cos się zmienilo to nie wiem...
0
2023-11-02 10:31 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy