Forum

Powrót dokumenty składane wraz z ofertą

I.

Iwona .....

0

Witam,

słuchajcie... dałam zapis w SWZ, że wraz z ofertą wykonawca ma złożyć:
1/ dokument potwierdzający nadanie indywidualnego numeru rejestrowego w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz gospodarce odpadami
2/ decyzje wymagane prawem do prowadzenia usług związanych z gospodarką osadami ściekowymi
3/ kopia dokumentu legalizacji wagi

Dostałam zapytanie na jakiej podstawie prawnej tego wymagam wraz z ofertą jeśli są to podmiotowe środki dowodowe? Pomóżcie mi to obronić.

Dałam to już na etapie składania ofert bo doświadczeniem lat ubiegłych był problem bo wykonawcy ostatecznie tego nie mieli i tylko wydłużało to postępowanie, które mogło zostać dużo wcześniej unieważnione, a nie na etapie podmiotowych środków dowodowych.
Witam, słuchajcie... dałam zapis w SWZ, że wraz z ofertą wykonawca ma złożyć: 1/ dokument potwierdzający nadanie indywidualnego numeru rejestrowego w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz gospodarce odpadami 2/ decyzje wymagane prawem do prowadzenia usług związanych z gospodarką osadami ściekowymi 3/ kopia dokumentu legalizacji wagi Dostałam zapytanie na jakiej podstawie prawnej tego wymagam wraz z ofertą jeśli są to podmiotowe środki dowodowe? Pomóżcie mi to obronić. Dałam to już na etapie składania ofert bo doświadczeniem lat ubiegłych był problem bo wykonawcy ostatecznie tego nie mieli i tylko wydłużało to postępowanie, które mogło zostać dużo wcześniej unieważnione, a nie na etapie podmiotowych środków dowodowych.
0
2023-11-10 08:38 0

A.

Anna .....

40

art. 126 2 - komentarz UZP: Niezależnie od tego zamawiający może na każdym etapie postępowania, w tym na etapie składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub niezwłocznie po ich złożeniu,
wezwać wykonawców do złożenia wszystkich lub tylko niektórych podmiotowych środków
dowodowych, dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu,
kryteriów selekcji lub niepodlegania wykluczeniu, o ile jest to niezbędne dla zapewnienia
odpowiedniego przebiegu postępowania (art. 126 ust. 2 Pzp). Zgodnie z wyraźną sugestią ustawodawcy może to w szczególności dotyczyć postępowań dwuetapowych – przetargu ograniczonego, negocjacji z ogłoszeniem, dialogu konkurencyjnego oraz partnerstwa innowacyjnego
– w ramach których zamawiający zapraszają do kolejnego etapu ograniczoną liczbę wykonawców
art. 126 2 - komentarz UZP: Niezależnie od tego zamawiający może na każdym etapie postępowania, w tym na etapie składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub niezwłocznie po ich złożeniu, wezwać wykonawców do złożenia wszystkich lub tylko niektórych podmiotowych środków dowodowych, dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, kryteriów selekcji lub niepodlegania wykluczeniu, o ile jest to niezbędne dla zapewnienia odpowiedniego przebiegu postępowania (art. 126 ust. 2 Pzp). Zgodnie z wyraźną sugestią ustawodawcy może to w szczególności dotyczyć postępowań dwuetapowych – przetargu ograniczonego, negocjacji z ogłoszeniem, dialogu konkurencyjnego oraz partnerstwa innowacyjnego – w ramach których zamawiający zapraszają do kolejnego etapu ograniczoną liczbę wykonawców
0
2023-11-10 12:31 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy