Forum

Powrót Oświadczenie art. 117 ust. 4 Pzp

M.

Monika .....

28

Witam. Jeden z wykonawców (oferta nie jest najkorzystniejsza) złożył ofertę jako konsorcjum 2 firm. Wykonawca do oferty załączył stosowne oświadczenie, które zostało wypełnione i poprawnie podpisane. Warunkiem udziału w postępowaniu było wykonanie jednego zamówienia polegającej na budowie lub przebudowie drogi wraz z infrastrukturą towarzyszącą za min. 1 mln zł oraz posiadanie osoby z uprawnieniami w specjalności drogowej, która będzie kierownikiem budowy.

Mam jednak małą wątpliwość, co do oświadczenia chodzi głównie o podział, kto co będzie robił. Partner będzie w zakresie kwalifikacji zawodowych wykonywał cały zakres zadania z wyłączeniem robót bitumicznych (jak to ma się do osoby z uprawnieniami budowlanymi) natomiast lider w zakresie warunku dotyczącym doświadczenia będzie wykonywał roboty bitumiczne (czy to jest wystarczające?). Wykonawca nie jest najkorzystniejszy i nie będzie wzywany do złożenia podmiotowych środków dowodowych. Czy w związku z tym mam obowiązek wezwać wykonawcę do wyjaśnień czy też nie z uwagi że nie jest najkorzystniejszy (badanie oświadczenia ogranicza się do weryfikacji podpisu i czy zostało prawidłowo wypełnione nie wnikając w szczegóły)?
Witam. Jeden z wykonawców (oferta nie jest najkorzystniejsza) złożył ofertę jako konsorcjum 2 firm. Wykonawca do oferty załączył stosowne oświadczenie, które zostało wypełnione i poprawnie podpisane. Warunkiem udziału w postępowaniu było wykonanie jednego zamówienia polegającej na budowie lub przebudowie drogi wraz z infrastrukturą towarzyszącą za min. 1 mln zł oraz posiadanie osoby z uprawnieniami w specjalności drogowej, która będzie kierownikiem budowy. Mam jednak małą wątpliwość, co do oświadczenia chodzi głównie o podział, kto co będzie robił. Partner będzie w zakresie kwalifikacji zawodowych wykonywał cały zakres zadania z wyłączeniem robót bitumicznych (jak to ma się do osoby z uprawnieniami budowlanymi) natomiast lider w zakresie warunku dotyczącym doświadczenia będzie wykonywał roboty bitumiczne (czy to jest wystarczające?). Wykonawca nie jest najkorzystniejszy i nie będzie wzywany do złożenia podmiotowych środków dowodowych. Czy w związku z tym mam obowiązek wezwać wykonawcę do wyjaśnień czy też nie z uwagi że nie jest najkorzystniejszy (badanie oświadczenia ogranicza się do weryfikacji podpisu i czy zostało prawidłowo wypełnione nie wnikając w szczegóły)?
0
2023-11-13 15:05 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Na tym etapie postępowania wykonawca potwierdził spełnianie warunków udziału w postępowaniu (oświadczenie ze 125).
Z oświadczenia ze 117 wynika podział zadań między konsorcjantami i ja wnikałbym w jego treść w tylko w przypadku, gdyby się okazało że istnieje niezgodność pomiędzy oświadczeniem a wykazanym doświadczeniem :-)
Na tym etapie postępowania wykonawca potwierdził spełnianie warunków udziału w postępowaniu (oświadczenie ze 125). Z oświadczenia ze 117 wynika podział zadań między konsorcjantami i ja wnikałbym w jego treść w tylko w przypadku, gdyby się okazało że istnieje niezgodność pomiędzy oświadczeniem a wykazanym doświadczeniem :-)
0
2023-11-14 15:27 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy