Forum

Powrót realizacja umowy, a ogłoszenie o wykonaniu umowy

D.

Dorota .....

Fachowiec 107

Termin realizacji umowy był do 25.10, Wykonawca miał złożyć gotowość do odbioru plus komplet dokumentów. Złożył gotowość, ale bez dokumentów. Dostał wezwanie do uzupełnienia brakującej dokumentacji co uczynił 10.11 w ostatnim wyznaczonym terminie. Merytoryczny nie naliczył kar umownych twierdząc, że wezwanie do uzupełnienia braków go z tego zwalnia. Protokół odbioru jest z dna 20.11.
Co mam teraz wpisać w ogłoszeniu o wykonaniu umowy? Była wykonana należycie? Według mnie nie, ale nie wiem co Wy o tym myślicie? I co z karami umownymi? Przecież w terminie nie zrealizował całej umowy, ani nie złożył wniosku o przedłużenie terminu umowy.
Termin realizacji umowy był do 25.10, Wykonawca miał złożyć gotowość do odbioru plus komplet dokumentów. Złożył gotowość, ale bez dokumentów. Dostał wezwanie do uzupełnienia brakującej dokumentacji co uczynił 10.11 w ostatnim wyznaczonym terminie. Merytoryczny nie naliczył kar umownych twierdząc, że wezwanie do uzupełnienia braków go z tego zwalnia. Protokół odbioru jest z dna 20.11. Co mam teraz wpisać w ogłoszeniu o wykonaniu umowy? Była wykonana należycie? Według mnie nie, ale nie wiem co Wy o tym myślicie? I co z karami umownymi? Przecież w terminie nie zrealizował całej umowy, ani nie złożył wniosku o przedłużenie terminu umowy.
0
2023-11-23 09:32 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

zalezy co to za dokumenty. bo jeśli to był np. atesty do materiałów i tym podobne to uważam że jest ok , PZ wykonany w terminie i też bym pewnie kar nie naliczył. No chyba że były to dokumenty stanowiące o wykonaniu PZ np.komplet dokumentacji do pozwolenia na budowę lub coś w tym rodzaju to wtedy faktycznie można mówić o niewykonaniu w terminie.
Ale to taki moje skromne stanowisko.
zalezy co to za dokumenty. bo jeśli to był np. atesty do materiałów i tym podobne to uważam że jest ok , PZ wykonany w terminie i też bym pewnie kar nie naliczył. No chyba że były to dokumenty stanowiące o wykonaniu PZ np.komplet dokumentacji do pozwolenia na budowę lub coś w tym rodzaju to wtedy faktycznie można mówić o niewykonaniu w terminie. Ale to taki moje skromne stanowisko.
0
2023-11-23 09:48 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy