Forum

Powrót PŁ - refinansowanie

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Trosze wypadłam z obiegu jeśli chodzi o Polski Ład (nie dostawaliśmy kasy). Teraz mamy z 8 edycji.

Pytanko takie mam, bo gdzieś mi dzwoni, ale może źle mi dzwoni, ze teraz w PL dopuszczalne jest refinansowanie poszczególnych płatności przez Zamawiającego, a potem odzyskanie od BGK w ramach transzy??

Czy już może coś zmyślam?? Bo czytam regulamin 8 edycji i nic tam takiego nie widzę...
Trosze wypadłam z obiegu jeśli chodzi o Polski Ład (nie dostawaliśmy kasy). Teraz mamy z 8 edycji. Pytanko takie mam, bo gdzieś mi dzwoni, ale może źle mi dzwoni, ze teraz w PL dopuszczalne jest refinansowanie poszczególnych płatności przez Zamawiającego, a potem odzyskanie od BGK w ramach transzy?? Czy już może coś zmyślam?? Bo czytam regulamin 8 edycji i nic tam takiego nie widzę...
0
2023-12-12 14:39 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Tak, Zamawiający może sobie płacić jak chce (nawet faktury miesięczne), ale ... pieniądze i tak dostanie od BGK (tak jak było czyli w umowach do 12 m. po zakończonej inwestycji, a w umowach powyżej 12m w 2 lub 3 transzach). Więc może sobie wziąć kredyt/pozyczkę itp. na sfinansowanie inwestycji ( krótkoterminowe kredyty i pożyczki generują dodatkowe koszty), a potem BGK odda (refinansuje). Niestety Promesy PŁ (z BGK) zmieniły się w bardzo małym stopniu w stosunku do początkowych edycji i dalej trzeba mieć zapisy z Wykonawcą, że Wykonawca ma sobie kredytować wynagrodzenie niepokryte udziałem własnym Zamawiającego (czyli płatność z BGK).
Tak, Zamawiający może sobie płacić jak chce (nawet faktury miesięczne), ale ... pieniądze i tak dostanie od BGK (tak jak było czyli w umowach do 12 m. po zakończonej inwestycji, a w umowach powyżej 12m w 2 lub 3 transzach). Więc może sobie wziąć kredyt/pozyczkę itp. na sfinansowanie inwestycji ( krótkoterminowe kredyty i pożyczki generują dodatkowe koszty), a potem BGK odda (refinansuje). Niestety Promesy PŁ (z BGK) zmieniły się w bardzo małym stopniu w stosunku do początkowych edycji i dalej trzeba mieć zapisy z Wykonawcą, że Wykonawca ma sobie kredytować wynagrodzenie niepokryte udziałem własnym Zamawiającego (czyli płatność z BGK).
0
2023-12-12 14:52 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy