Forum

Powrót Planowane zmiany w PZP

A.

Aleksandra .....

Fachowiec 109

cześć,
moją uwagę zwróciła informacja usłyszana na zeszłotygodniowym szkoleniu r.pr. Wiolety Bajdy o planowanych zmianach w PZP.
Oto propozycje:
1. podwyższenie progu stosowania ustawy dla zamówień klasycznych i podział na osobny próg dla dostaw i usług oraz wyższy dla robót budowalnych + coroczna waloryzacja o wskaźnik inflacji;
2. zniesienie obowiązku podpisywania ofert w postępowaniach krajowych - weryfikacja poprzez platformę;
3. rozprawy online;
4. zwiększenie wysokości wpisu;
5. opłata od przystąpienia;
6. zmiany w trybie podstawowym wariant II o rozszerzenie zakresu negocjacji;
7. wprowadzenie terminów na odpowiedź na odwołania i stanowisko przystępującego;
8. automatyczna waloryzacja o wskaźnik GUS i powrót do obligatoryjnych klauzul waloryzacyjnych dla umów powyżej 12 miesięcy;
9. otwarty katalog klauzul abuzywnych.
Czy coś byście dodali? Jak oceniacie kierunek zmian? Zapraszam do dyskusji :)
cześć, moją uwagę zwróciła informacja usłyszana na zeszłotygodniowym szkoleniu r.pr. Wiolety Bajdy o planowanych zmianach w PZP. Oto propozycje: 1. podwyższenie progu stosowania ustawy dla zamówień klasycznych i podział na osobny próg dla dostaw i usług oraz wyższy dla robót budowalnych + coroczna waloryzacja o wskaźnik inflacji; 2. zniesienie obowiązku podpisywania ofert w postępowaniach krajowych - weryfikacja poprzez platformę; 3. rozprawy online; 4. zwiększenie wysokości wpisu; 5. opłata od przystąpienia; 6. zmiany w trybie podstawowym wariant II o rozszerzenie zakresu negocjacji; 7. wprowadzenie terminów na odpowiedź na odwołania i stanowisko przystępującego; 8. automatyczna waloryzacja o wskaźnik GUS i powrót do obligatoryjnych klauzul waloryzacyjnych dla umów powyżej 12 miesięcy; 9. otwarty katalog klauzul abuzywnych. Czy coś byście dodali? Jak oceniacie kierunek zmian? Zapraszam do dyskusji :)
0
2023-12-19 18:42 0

A.

Aleksandra .....

Fachowiec 109

zanim napisałam post o planowanych zmianach w PZP powinnam zajrzeć na stronę UZP - tam dzisiaj ukazała się ankieta dotycząca przeglądu przepisów - zachęcam wszystkich do wzięcia udziału zarówno w ankiecie (link na głównej UZP), jak i dyskusji o planowanych zmianach :)
zanim napisałam post o planowanych zmianach w PZP powinnam zajrzeć na stronę UZP - tam dzisiaj ukazała się ankieta dotycząca przeglądu przepisów - zachęcam wszystkich do wzięcia udziału zarówno w ankiecie (link na głównej UZP), jak i dyskusji o planowanych zmianach :)
0
2023-12-19 22:11 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy