Forum

Powrót P

N.

Natalia .....

1

Witam,

chcemy przeprowadzić postępowanie w trybie podstawowym na usługę organizacji wydarzeń. Chcemy żądać wykazu usług organizacji wydarzeń biznesowych i wykazu usług cateringowych. Mam pytanie odnośnie podmiotowych środków dowodowych, tj.:
1. Czy możemy żądać TYLKO referencji? Nie chcielibyśmy by w zapisach SWZ była możliwość składania oświadczenia - oświadczyć można wszystko, a naprawdę zależy nam by zgłosiły się rzetelne firmy. To projekt zapisów: "wykaz min. 2 usług organizacji wydarzeń (szkoleń, konferencji, itp.) dla jednostki publicznej wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat o wartości min. .................. zł każda obejmujących m.in. wyżywienie, zakwaterowanie, transport, opiekę merytoryczną, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów na rzecz których usługi zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączenie dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli Wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy. Chodzi mi o to ostatnie zdanie, można je pominąć? Czy to będzie w jakikolwiek ograniczać konkurencyjność?
Witam, chcemy przeprowadzić postępowanie w trybie podstawowym na usługę organizacji wydarzeń. Chcemy żądać wykazu usług organizacji wydarzeń biznesowych i wykazu usług cateringowych. Mam pytanie odnośnie podmiotowych środków dowodowych, tj.: 1. Czy możemy żądać TYLKO referencji? Nie chcielibyśmy by w zapisach SWZ była możliwość składania oświadczenia - oświadczyć można wszystko, a naprawdę zależy nam by zgłosiły się rzetelne firmy. To projekt zapisów: "wykaz min. 2 usług organizacji wydarzeń (szkoleń, konferencji, itp.) dla jednostki publicznej wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat o wartości min. .................. zł każda obejmujących m.in. wyżywienie, zakwaterowanie, transport, opiekę merytoryczną, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów na rzecz których usługi zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączenie dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli Wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy. Chodzi mi o to ostatnie zdanie, można je pominąć? Czy to będzie w jakikolwiek ograniczać konkurencyjność?
0
2023-12-29 10:53 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Tak brzmi przepis w rozporządzeniu w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy więc nie możecie tego usunąć, a nawet jeśli usuniecie to i tak zgodnie z rozporządzeniem jeśli wykonawca nie jest w stanie przedstawić referencji to przyjmujecie oświadczenie, przy czym jest wyraźnie napisane że jeżeli nie jest w stanie ich uzyskać z przyczyn niezależnych od niego więc takie przyczyny powinien wg mnie wskazać.
Tak brzmi przepis w rozporządzeniu w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy więc nie możecie tego usunąć, a nawet jeśli usuniecie to i tak zgodnie z rozporządzeniem jeśli wykonawca nie jest w stanie przedstawić referencji to przyjmujecie oświadczenie, przy czym jest wyraźnie napisane że jeżeli nie jest w stanie ich uzyskać z przyczyn niezależnych od niego więc takie przyczyny powinien wg mnie wskazać.
0
2023-12-29 11:14 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy