Forum

Powrót PUZ - czy wzywam do wyjaśnień? Czy odrzucam? A może jest inne rozwiązanie? Bardzo proszę o pomoc

M.

Magdalena .....

64

Przetarg na przebudowę drogi. Po raz pierwszy mam sytuację gdy Wykonawcy powołali się na zasoby innego. Warunek z SWZ (w skrócie): jedna robota polegająca na budowie, przebudowie lub rozbudowie drogi na kwotę... oraz kierownik budowy.

Wykonawca nr 1. Wykonawca powołał się na podmiot. W zobowiązaniu podmiotu informacja, że zdolność techniczna i zawodowa zgodnie z naszymi warunkami. Podwykonawstwo i doradztwo. Czynny udział jako podwykonawca przy wykonaniu części robót budowlanych zgodnie z SWZ (brak wskazania procentowego)

Wykonawca nr 2. W zobowiązaniu podmiotu informacja: udostępnię Wykonawcy zasoby , w następującym zakresie: doświadczenie w zakresie robót budowlanych polegające na budowie, przebudowie lub rozbudowie drogi za kwotę minimum.... Sposób wykorzystania zasobów: podwykonawstwo. zakres: wykonanie części robót drogowych. Udział procentowy w całości zamówienia 20%.

Nie wiem jak do tego podejść. Bo tak to rozumiem, ze skoro powołują się na doświadczenie (robota budowlana) to teoretycznie całość powinien wykonać Wykonawca. Ale zgodnie z art 462 podwykonawcy można powierzyć tylko część zamówienia. Co powinnam zrobić z tymi ofertami.
Przetarg na przebudowę drogi. Po raz pierwszy mam sytuację gdy Wykonawcy powołali się na zasoby innego. Warunek z SWZ (w skrócie): jedna robota polegająca na budowie, przebudowie lub rozbudowie drogi na kwotę... oraz kierownik budowy. Wykonawca nr 1. Wykonawca powołał się na podmiot. W zobowiązaniu podmiotu informacja, że zdolność techniczna i zawodowa zgodnie z naszymi warunkami. Podwykonawstwo i doradztwo. Czynny udział jako podwykonawca przy wykonaniu części robót budowlanych zgodnie z SWZ (brak wskazania procentowego) Wykonawca nr 2. W zobowiązaniu podmiotu informacja: udostępnię Wykonawcy zasoby , w następującym zakresie: doświadczenie w zakresie robót budowlanych polegające na budowie, przebudowie lub rozbudowie drogi za kwotę minimum.... Sposób wykorzystania zasobów: podwykonawstwo. zakres: wykonanie części robót drogowych. Udział procentowy w całości zamówienia 20%. Nie wiem jak do tego podejść. Bo tak to rozumiem, ze skoro powołują się na doświadczenie (robota budowlana) to teoretycznie całość powinien wykonać Wykonawca. Ale zgodnie z art 462 podwykonawcy można powierzyć tylko część zamówienia. Co powinnam zrobić z tymi ofertami.
0
2024-01-02 09:32 0

A.

Anna .....

Fachowiec 439

jeżeli powołują się na doświadczenie innej firmy, to ta firma powinna wykonać te roboty budowlane, co do których to doświadczenie było wymagane
jeżeli powołują się na doświadczenie innej firmy, to ta firma powinna wykonać te roboty budowlane, co do których to doświadczenie było wymagane
0
2024-01-02 10:12 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy