Forum

Powrót błedny vat a rnc

I.

Izabela .....

0

Witam, chcę się upewnić czy dobrze myślę. Postępowanie na dostawy art. spożywczych. Wykonawca w ofercie wskazał stawkę 5%, mimo iż obowiązuje na te produkty stawka 0%. Stawki podatku nie wskazano w swz. Czy w dalszym ciągu mogę uznać to za błąd w obliczeniu ceny i odrzucić ofertę? A jak z badaniem rnc? Brać tę ofertę do średniej arytmetycznej do sprawdzenia rnc czy nie i jak coś wzywać do wyjaśnień? czy skoro jest błędny vat mogę z tą ofertą nic nie robić i nic nie wyjaśniać?
Witam, chcę się upewnić czy dobrze myślę. Postępowanie na dostawy art. spożywczych. Wykonawca w ofercie wskazał stawkę 5%, mimo iż obowiązuje na te produkty stawka 0%. Stawki podatku nie wskazano w swz. Czy w dalszym ciągu mogę uznać to za błąd w obliczeniu ceny i odrzucić ofertę? A jak z badaniem rnc? Brać tę ofertę do średniej arytmetycznej do sprawdzenia rnc czy nie i jak coś wzywać do wyjaśnień? czy skoro jest błędny vat mogę z tą ofertą nic nie robić i nic nie wyjaśniać?
0
2024-01-02 15:11 0

A.

Anna .....

Fachowiec 439

Ogólnie zła stawka VAT, jeżeli nie była podana w SWZ, skutkuje odrzuceniem oferty. U nas wskazujemy jasno w SWZ
Wykonawcom, że mają przyjąć stawkę VAT obowiązującą w dniu składania oferty. Jeżeli chodzi o RNC, to do wyliczenia średniej podałabym wartość oferty pomniejszoną o ten VAT.
Ogólnie zła stawka VAT, jeżeli nie była podana w SWZ, skutkuje odrzuceniem oferty. U nas wskazujemy jasno w SWZ Wykonawcom, że mają przyjąć stawkę VAT obowiązującą w dniu składania oferty. Jeżeli chodzi o RNC, to do wyliczenia średniej podałabym wartość oferty pomniejszoną o ten VAT.
0
2024-01-03 07:30 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy