Forum

Powrót Zmiana sposobu dysponowania zasobem na potwierdzenie spełniaia warunków udziału

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Potwierdźcie proszę (albo i nie :-(
Warunek udziału: dysponowanie 3 osobami z uprawnieniami na piłę.
W jedzu wpisane 3 pracowników (umowa o pracę) a w trakcie postępowania wykonawca chce zmienić na 2 pracowników + 1 podwykonawca (jeden pracownik "zdecydował się" na własną działalność).
IMHO na tym etapie taka zamiana jest niemożliwa (ale może się mylę) - np brak oświadczenia o udostępnieniu itp.

Ale co zrobić, gdy po miesiącu realizacji usługi wykonawca zgłosi tego pracownika jako podwykonawcę? Wykonawca może zgłosić podwykonawcę zawsze, ale czy zmiana sposobu spełniania warunku w trakcie trwania realizacji umowy (w taki właśnie sposób) jest możliwa? Bo jako purysta kazałbym mu w miejsce tego pracownika który odszedł zatrudnić nowego (i nie wnikać, że ma podwykonawcę) ale może za bardzo czepialski jestem? Bo gdybym napisał, że będę kontrolował podwykonawców udostępniających jak wykonawcę, to takie działanie mogłoby być uznane za próbę ominięcia sprawdzania podwykonawcy.
Ale może sie czepiam.
Naprostujecie mnie?
Potwierdźcie proszę (albo i nie :-( Warunek udziału: dysponowanie 3 osobami z uprawnieniami na piłę. W jedzu wpisane 3 pracowników (umowa o pracę) a w trakcie postępowania wykonawca chce zmienić na 2 pracowników + 1 podwykonawca (jeden pracownik "zdecydował się" na własną działalność). IMHO na tym etapie taka zamiana jest niemożliwa (ale może się mylę) - np brak oświadczenia o udostępnieniu itp. Ale co zrobić, gdy po miesiącu realizacji usługi wykonawca zgłosi tego pracownika jako podwykonawcę? Wykonawca może zgłosić podwykonawcę zawsze, ale czy zmiana sposobu spełniania warunku w trakcie trwania realizacji umowy (w taki właśnie sposób) jest możliwa? Bo jako purysta kazałbym mu w miejsce tego pracownika który odszedł zatrudnić nowego (i nie wnikać, że ma podwykonawcę) ale może za bardzo czepialski jestem? Bo gdybym napisał, że będę kontrolował podwykonawców udostępniających jak wykonawcę, to takie działanie mogłoby być uznane za próbę ominięcia sprawdzania podwykonawcy. Ale może sie czepiam. Naprostujecie mnie?
0
2024-01-05 11:43 0

A.

Anna .....

31

myślę, że się czepiasz :) nadal dysponuje, spełnia warunek cały czas. Poza tym to że pracownik ma działalność nie znaczy że będzie to udostępnienie zasobów. To tez jest dysponowanie bezpośrednie bo bezpośrednio osoba prowadząca działalność będzie na mocy umowy realizować. Tu nie ma podmiotu trzeciego który byłby między nimi. Jeżeli zasobem jest osoba to nie może sama siebie udostępnić. po prostu łączy ich stosunek bezpośrednio.
myślę, że się czepiasz :) nadal dysponuje, spełnia warunek cały czas. Poza tym to że pracownik ma działalność nie znaczy że będzie to udostępnienie zasobów. To tez jest dysponowanie bezpośrednie bo bezpośrednio osoba prowadząca działalność będzie na mocy umowy realizować. Tu nie ma podmiotu trzeciego który byłby między nimi. Jeżeli zasobem jest osoba to nie może sama siebie udostępnić. po prostu łączy ich stosunek bezpośrednio.
0
2024-01-05 14:59 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy