Forum

Powrót Wyjaśnienia oferty

A.

Agata .....

1

Dzień dobry, wezwałam Wykonawce do wyjaśnienia stawki VAT, gdyż w szacowaniu i ogólnych dokumentach do tego produkty przyjęliśmy odmienną stawkę VAT niż Wykonawca. Wykonawca w odpowiedzi Wykazał, że on zastosował poprawną stawkę VAT i wykazał kod CN, jednakże w odpowiedzi zawarł opis produktu jaki zaproponował w tej pozycji (skład tego produktu spożywczego), niestety skład odbiega od tego czego wymagaliśmy w opisie przedmiotu zamówienia. Zaznaczam, że w ofertach nie wymagaliśmy wskazywania nazwy produktów/producenta itp., więc nie wiem czy na tym etapie mogę odrzucić ofertę, czy ofertę powinnam przyjąć i dopiero przy odbiorze (realizacji umowy) powinny być zastrzeżenia i ewentualne reklamacje produktu.

W jaki sposób postąpić, jest to jedyny Wykonawca i szkoda mi go odrzucać.
Dzień dobry, wezwałam Wykonawce do wyjaśnienia stawki VAT, gdyż w szacowaniu i ogólnych dokumentach do tego produkty przyjęliśmy odmienną stawkę VAT niż Wykonawca. Wykonawca w odpowiedzi Wykazał, że on zastosował poprawną stawkę VAT i wykazał kod CN, jednakże w odpowiedzi zawarł opis produktu jaki zaproponował w tej pozycji (skład tego produktu spożywczego), niestety skład odbiega od tego czego wymagaliśmy w opisie przedmiotu zamówienia. Zaznaczam, że w ofertach nie wymagaliśmy wskazywania nazwy produktów/producenta itp., więc nie wiem czy na tym etapie mogę odrzucić ofertę, czy ofertę powinnam przyjąć i dopiero przy odbiorze (realizacji umowy) powinny być zastrzeżenia i ewentualne reklamacje produktu. W jaki sposób postąpić, jest to jedyny Wykonawca i szkoda mi go odrzucać.
0
2024-01-30 10:03 0

A.

Anna .....

Fachowiec 439

Uważam, że lepiej wyjaśnić to teraz niż po podpisaniu umowy. Jeżeli nie wymagaliście by w ofercie wskazał konkretny produkt, który oferuje to oferta jest zgodna z SWZ, więc można jej nie odrzucać, ale dobrze by było zasugerować Wykonawcy, że ten produkt którym się podparł w wyjaśnieniach VAT nie jest zgodny z waszymi wymaganiami i czy będzie mógł wam zaoferować coś innego po cenie zawartej w ofercie.
Uważam, że lepiej wyjaśnić to teraz niż po podpisaniu umowy. Jeżeli nie wymagaliście by w ofercie wskazał konkretny produkt, który oferuje to oferta jest zgodna z SWZ, więc można jej nie odrzucać, ale dobrze by było zasugerować Wykonawcy, że ten produkt którym się podparł w wyjaśnieniach VAT nie jest zgodny z waszymi wymaganiami i czy będzie mógł wam zaoferować coś innego po cenie zawartej w ofercie.
0
2024-01-30 10:47 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy