Forum

Powrót dyspozycja sprzętem a zasoby podmiotu trzeciego

J.

Joanna .....

19

Szanowni Państwo, mam spory dylemat...

W SWZ, w warunkach udziału w postepowaniu umieściliśmy zapis: "Wykonawca spełni warunki udziału w postępowaniu w zakresie potencjału technicznego jeśli wykaże, że dysponuje lub będzie dysponować co najmniej 2 szt. ciągników".
Wszyscy oferenci w JEDZ zaoferowali, że spełniają ten warunek. Co ważne, żaden nie zgłosił , że będzie korzystać z zasobów podmiotu trzeciego.
Wszyscy oferenci przesłali wykazy sprzętu (zamówienie podzielone na części), z których wynika, ze żaden nie posiada na własność dwóch ciągników. W każdym przypadku jeden lub dwa są: albo w leasingu, albo użytkowane na postawie umowy użyczenia (pewnie od sąsiada) czy najmu.

Czytam, że umowa leasingu, a także dzierżawy, zapewniają wykonawcy wystarczający tytuł do dysponowania pojazdami. Wobec istnienia bezpośredniego uprawnienia wykonawcy do dysponowania rzeczą, brak jest podstaw do uznania, iż rzeczy te stanowią potencjał innego podmiotu w rozumieniu ustawy PZP.

Czy w związku z tym mogę w ten sam sposób potraktować umowę użyczenia?

Czytam też w opiniach o PZP, że KIO uznała argument, że podmiot trzeci udostępniający wykonawcy swoje zasoby techniczne (sprzęt, narzędzia) może dysponować udostępnianym sprzętem nie tylko jako posiadacz samoistny (właściciel), ale także jako posiadacz zależny (najemca, dzierżawca, zastawnik). Skoro więc podmiot trzeci może najmować to wykonawca również?
Szanowni Państwo, mam spory dylemat... W SWZ, w warunkach udziału w postepowaniu umieściliśmy zapis: "Wykonawca spełni warunki udziału w postępowaniu w zakresie potencjału technicznego jeśli wykaże, że dysponuje lub będzie dysponować co najmniej 2 szt. ciągników". Wszyscy oferenci w JEDZ zaoferowali, że spełniają ten warunek. Co ważne, żaden nie zgłosił , że będzie korzystać z zasobów podmiotu trzeciego. Wszyscy oferenci przesłali wykazy sprzętu (zamówienie podzielone na części), z których wynika, ze żaden nie posiada na własność dwóch ciągników. W każdym przypadku jeden lub dwa są: albo w leasingu, albo użytkowane na postawie umowy użyczenia (pewnie od sąsiada) czy najmu. Czytam, że umowa leasingu, a także dzierżawy, zapewniają wykonawcy wystarczający tytuł do dysponowania pojazdami. Wobec istnienia bezpośredniego uprawnienia wykonawcy do dysponowania rzeczą, brak jest podstaw do uznania, iż rzeczy te stanowią potencjał innego podmiotu w rozumieniu ustawy PZP. Czy w związku z tym mogę w ten sam sposób potraktować umowę użyczenia? Czytam też w opiniach o PZP, że KIO uznała argument, że podmiot trzeci udostępniający wykonawcy swoje zasoby techniczne (sprzęt, narzędzia) może dysponować udostępnianym sprzętem nie tylko jako posiadacz samoistny (właściciel), ale także jako posiadacz zależny (najemca, dzierżawca, zastawnik). Skoro więc podmiot trzeci może najmować to wykonawca również?
0
2024-02-07 09:39 0

J.

Joanna .....

19

Proszę o pomoc. Musimy podjąć decyzję i przydałoby mi się wsparcie.
Proszę o pomoc. Musimy podjąć decyzję i przydałoby mi się wsparcie.
0
2024-02-07 10:52 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy