Forum

Powrót waluta w formularzu ofertowym oraz w umowie

R.

Renata .....

14

1. Czy Zamawiający może w SWZ przyjąć cenę oferty tylko w jednej walucie obcej np w euro?
2. Czy jeżeli zamówienie będzie wiązało się udzieleniem tegoż zamówienia podmiotowi zagranicznemu, to czy Zamawiający we wzorze umowy jak i w SWZ może zapisać, że rozliczenie jest w złotówkach ale jeżeli Wykonawcą będzie podmiot zagraniczny, który rozlicza się w swoim kraju wówczas faktury wystawi w euro ale w wartości równej co wartość w złotówkach z formularza oferty ( jeżeli zamawiający będzie wymagał ceny w polskich złotych)?
Przy wahaniach kursu euro Zamawiający obawia się, że jak umowa byłaby tylko w euro, to ze względu na przeliczenia może okazać się, że w rezultacie zapłaci więcej niż zapłaciłby w złotówkach.
1. Czy Zamawiający może w SWZ przyjąć cenę oferty tylko w jednej walucie obcej np w euro? 2. Czy jeżeli zamówienie będzie wiązało się udzieleniem tegoż zamówienia podmiotowi zagranicznemu, to czy Zamawiający we wzorze umowy jak i w SWZ może zapisać, że rozliczenie jest w złotówkach ale jeżeli Wykonawcą będzie podmiot zagraniczny, który rozlicza się w swoim kraju wówczas faktury wystawi w euro ale w wartości równej co wartość w złotówkach z formularza oferty ( jeżeli zamawiający będzie wymagał ceny w polskich złotych)? Przy wahaniach kursu euro Zamawiający obawia się, że jak umowa byłaby tylko w euro, to ze względu na przeliczenia może okazać się, że w rezultacie zapłaci więcej niż zapłaciłby w złotówkach.
0
2024-02-07 13:31 0

A.

Aleksandra .....

Fachowiec 109

nie wiem jakim jesteś zamawiającym, ale zamawiający których znam mają budżety w złotych polskich, więc ani oferta ani umowa w innej walucie nie przejdzie przez księgowość, w euro zamawiałam ale przeliczałam wg kursu NBP
nie wiem jakim jesteś zamawiającym, ale zamawiający których znam mają budżety w złotych polskich, więc ani oferta ani umowa w innej walucie nie przejdzie przez księgowość, w euro zamawiałam ale przeliczałam wg kursu NBP
0
2024-02-07 20:39 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy