Forum

Powrót Podstawa do udzielenia części zamówienia poza przepisami Pzp

J.

Joanna .....

4

Mam taką sytuację. Będę wdzięczna za pomoc.
Mamy w planie przewidziane postępowania na zakup licencji X ilości 180 szt. Licencje te kupujemy bo świadczymy pewne usługi dla podległych jednostek.
I wczoraj pojawiła się pilna potrzeba zakupu dodatkowych 30 szt. tych samych licencji X, które nie były zaplanowane wcześniej i nie mamy ich w planie (szacunkowa wartość to 23 tys. zł).
Musimy kupić to jak najszybciej za pomocą zapytania ofertowego. Czy to jest poprawne i dopuszczalne działanie i jaka podstawa prawna może być zastosowana w tym przypadku? Dostałam również notatkę z działu merytorycznego z wyjaśnieniem, że zakup jest pilny i nieplanowany.
Mam taką sytuację. Będę wdzięczna za pomoc. Mamy w planie przewidziane postępowania na zakup licencji X ilości 180 szt. Licencje te kupujemy bo świadczymy pewne usługi dla podległych jednostek. I wczoraj pojawiła się pilna potrzeba zakupu dodatkowych 30 szt. tych samych licencji X, które nie były zaplanowane wcześniej i nie mamy ich w planie (szacunkowa wartość to 23 tys. zł). Musimy kupić to jak najszybciej za pomocą zapytania ofertowego. Czy to jest poprawne i dopuszczalne działanie i jaka podstawa prawna może być zastosowana w tym przypadku? Dostałam również notatkę z działu merytorycznego z wyjaśnieniem, że zakup jest pilny i nieplanowany.
0
2024-02-08 11:54 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Pilne i nieplanowane a nowe (z dodatkowymi nowymi środkami finansowymi) zamówienie to wielka różnica. Jeżeli pojawiły się nowe dodatkowe środki finansowe to wtedy można to szacować odrębnie i udzielić zamówienia zgodnie z regulaminem wewnętrznym, czyli poza PZP. Ewentualnie można skorzystać z art. 30 ust. 4 i do tej małej części udzielić zamówienia regulaminowego.
Pilne i nieplanowane a nowe (z dodatkowymi nowymi środkami finansowymi) zamówienie to wielka różnica. Jeżeli pojawiły się nowe dodatkowe środki finansowe to wtedy można to szacować odrębnie i udzielić zamówienia zgodnie z regulaminem wewnętrznym, czyli poza PZP. Ewentualnie można skorzystać z art. 30 ust. 4 i do tej małej części udzielić zamówienia regulaminowego.
0
2024-02-08 12:15 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy