Forum

Powrót Czy można unieważnić całe postępowanie?

M.

Mateusz .....

12

Cześć,
Ja to mam zagwozdki........ ;)
Zamawiający prowadzi postępowanie (krajowe) na robotę budowlaną z podziałem na dwie części. Całość zadania jest finansowana ze środków zewnętrznych (Polski "Nie"Ład).
Umowa na dofinansowanie jest tak skonstruowana, że trzeba zrealizować całość zadania jednym postępowanie, albo wcale (utrata dotacji).
Po otwarciu ofert okazało się, że Wykonawcy mieszczą się w przewidzianej kwocie na finansowanie jednej części, a drugiej już nie.
Ustawa Pzp, opinie i wszelkie znane mi znaki na niebie i ziemi - wskazują, że nie ma podstaw do unieważnienia tej części, jeśli kasa wystarcza.
Z drugiej strony - umowa dofinansowania wskazuje, że albo całość na raz albo wcale.
Mieliście taki problem kiedyś, co można zrobić?
Cześć, Ja to mam zagwozdki........ ;) Zamawiający prowadzi postępowanie (krajowe) na robotę budowlaną z podziałem na dwie części. Całość zadania jest finansowana ze środków zewnętrznych (Polski "Nie"Ład). Umowa na dofinansowanie jest tak skonstruowana, że trzeba zrealizować całość zadania jednym postępowanie, albo wcale (utrata dotacji). Po otwarciu ofert okazało się, że Wykonawcy mieszczą się w przewidzianej kwocie na finansowanie jednej części, a drugiej już nie. Ustawa Pzp, opinie i wszelkie znane mi znaki na niebie i ziemi - wskazują, że nie ma podstaw do unieważnienia tej części, jeśli kasa wystarcza. Z drugiej strony - umowa dofinansowania wskazuje, że albo całość na raz albo wcale. Mieliście taki problem kiedyś, co można zrobić?
0
2024-02-19 11:09 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

W PŁ tak właśnie jest dlatego najlepiej nie dzielić tu zamówienia na części uzasadniając to zapisami zasad dofinansowania... Chyba jedyne dobre rozwiązanie to dołożenie środków na tą drugą część.
W PŁ tak właśnie jest dlatego najlepiej nie dzielić tu zamówienia na części uzasadniając to zapisami zasad dofinansowania... Chyba jedyne dobre rozwiązanie to dołożenie środków na tą drugą część.
0
2024-02-19 11:39 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy