Forum

Powrót Omyłka rachunkowa - jak poprawić?

PP

Paweł Polak

1

Procedura krajowa, Tryb podstawowy - modernizacja dróg - 4 części, w każdej z części po 3 odcinki dróg do modernizacji. Zamawiający przygotował formularze wyceny ofertowej i wskazał w nagłówku wyraźnie sposób obliczenia (iloczyn wartości z kolumny ilość x wartość z kolumny cena jednostkowa). W jednej części Wykonawca, przy wycenie ścinania poboczy i cięcia starej nawierzchni (5 pozycji kosztorysowych) wskazał ceny jednostkowe ok. 22 tys zł i taką wartość powielił w kolumnie wartości całkowitej (ilość w pozycji kosztorysowej to 450 - zatem patrząc na wskazany sposób wyliczenia wychodzi wartość ok 10 mln – ilość x cena jednostkowa).
Jest to sytuacja w jednym z trzech kosztorysów w tej części zamówienia. Patrząc na pozostałe dwa kosztorysy Zamawiający potwierdza, ze ceny jednostkowe dla tych samych pozycji wynoszą kolejno 3 i 5 zł - i ta sytuacja dotyczy 4 z 5 pozycji. W jednej z pozycji w kolejnych kosztorysach mam różne ceny a mianowicie 4 i 6 zł.
Skłaniam się, do stanowiska poprawienia jako oczywistej omyłki rachunkowej tych pozycji kosztorysowych, dla których ceny jednostkowe są takie same w dwóch pozostałych kosztorysach i zamienienie cen jednostkowych z 22 tys na kolejno 3 i 5 zł. Jednak pozycja gdzie mam różne ceny jednostkowe (4 i 6 zł) musi zostać poprawiona jako iloczyn ilości i stawki 22 tys ponieważ Zamawiający nie wie jak poprawić (jaką cenę jednostkową przyjąć a wezwanie do wyjaśnienia spowoduje zmianę treści oferty).
Proszę o poradę. Czy idę w dobrym kierunku? Czy w ogóle nie patrzeć na inne kosztorysy tylko poprawić te 5 pozycji na zasadzie podana przez wykonawcę cena jedn. 22 tys x ilość ale wtedy z oferty ok 300 tys wskakuje na 38 mln.
Procedura krajowa, Tryb podstawowy - modernizacja dróg - 4 części, w każdej z części po 3 odcinki dróg do modernizacji. Zamawiający przygotował formularze wyceny ofertowej i wskazał w nagłówku wyraźnie sposób obliczenia (iloczyn wartości z kolumny ilość x wartość z kolumny cena jednostkowa). W jednej części Wykonawca, przy wycenie ścinania poboczy i cięcia starej nawierzchni (5 pozycji kosztorysowych) wskazał ceny jednostkowe ok. 22 tys zł i taką wartość powielił w kolumnie wartości całkowitej (ilość w pozycji kosztorysowej to 450 - zatem patrząc na wskazany sposób wyliczenia wychodzi wartość ok 10 mln – ilość x cena jednostkowa). Jest to sytuacja w jednym z trzech kosztorysów w tej części zamówienia. Patrząc na pozostałe dwa kosztorysy Zamawiający potwierdza, ze ceny jednostkowe dla tych samych pozycji wynoszą kolejno 3 i 5 zł - i ta sytuacja dotyczy 4 z 5 pozycji. W jednej z pozycji w kolejnych kosztorysach mam różne ceny a mianowicie 4 i 6 zł. Skłaniam się, do stanowiska poprawienia jako oczywistej omyłki rachunkowej tych pozycji kosztorysowych, dla których ceny jednostkowe są takie same w dwóch pozostałych kosztorysach i zamienienie cen jednostkowych z 22 tys na kolejno 3 i 5 zł. Jednak pozycja gdzie mam różne ceny jednostkowe (4 i 6 zł) musi zostać poprawiona jako iloczyn ilości i stawki 22 tys ponieważ Zamawiający nie wie jak poprawić (jaką cenę jednostkową przyjąć a wezwanie do wyjaśnienia spowoduje zmianę treści oferty). Proszę o poradę. Czy idę w dobrym kierunku? Czy w ogóle nie patrzeć na inne kosztorysy tylko poprawić te 5 pozycji na zasadzie podana przez wykonawcę cena jedn. 22 tys x ilość ale wtedy z oferty ok 300 tys wskakuje na 38 mln.
0
2024-02-20 08:54 0

A.

Andrzej .....

10

Może ja się mylę, ale rozważałbym czy nie zachodzi w tej sytuacji przypadek błędu w obliczeniu ceny, i czy w związku z tym nie należałoby odrzucić oferty na podstawie art. 226 ust. 1 pkt. 10 pzp.
Jeśli ma Pan wątpliwości w jaki sposób można poprawić wyliczenia ceny to pomyłka nie spełnia raczej przesłanek oczywistej omyłki rachunkowej, bowiem aby pomyłka mogłaby być uznana za oczywistą to nie może być wątpliwości jak ją poprawić. Inaczej pisząc, musi istnieć tylko jeden sposób jej poprawienia, a z tego co zrozumiałem Pański opis sytuacji, to nie ma jednoznaczności w tym jak dokonać poprawek..
Może ja się mylę, ale rozważałbym czy nie zachodzi w tej sytuacji przypadek błędu w obliczeniu ceny, i czy w związku z tym nie należałoby odrzucić oferty na podstawie art. 226 ust. 1 pkt. 10 pzp. Jeśli ma Pan wątpliwości w jaki sposób można poprawić wyliczenia ceny to pomyłka nie spełnia raczej przesłanek oczywistej omyłki rachunkowej, bowiem aby pomyłka mogłaby być uznana za oczywistą to nie może być wątpliwości jak ją poprawić. Inaczej pisząc, musi istnieć tylko jeden sposób jej poprawienia, a z tego co zrozumiałem Pański opis sytuacji, to nie ma jednoznaczności w tym jak dokonać poprawek..
0
2024-02-20 13:39 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy