Forum

Powrót udostępnienie protokołu, a tajemnica przedsiębiorstwa

D.

Dorota .....

Fachowiec 107

Wykonawca złożył wniosek o udostępnienie protokołu postępowania wraz z wszystkimi załącznikami, w tym kompletna dokumentacja z wykonawcami. Dwóch wykonawców (w tym zainteresowany) byli wzywani do wyjaśnienia ceny oferty i zastrzegli tajemnicę przedsiębiorstwa.
1. Czy w takim razie przesyłając załączniki wysyłam tylko swoje wezwanie i piszę w treści, że odpowiedzi wykonawców zostały objęte tajemnicą przedsiębiorstwa i nie zostaną udostępnione, czy jak do tego podejść?
2. W wyjaśnieniach wskazywali jakich materiałów użyją, więc w wyniku postępowania wysyłanym wszystkim wykonawcom pisząc o ofertach odrzuconych zawarłam ogólną informację, że zostali wezwani i po zapoznaniu się z odpowiedzią okazało się, że zaoferowane materiały nie spełniają wymagań Zamawiającego i dodatkowo wysłałam informację o odrzuceniu do tych konkretnych wykonawców powołując się jakie zapisy są niezgodne z dokumentacją. Czy w takiej sytuacji muszę te informacje też wysłać? Czy nazwa użytych materiałów też może być tajemnicą?
Wykonawca złożył wniosek o udostępnienie protokołu postępowania wraz z wszystkimi załącznikami, w tym kompletna dokumentacja z wykonawcami. Dwóch wykonawców (w tym zainteresowany) byli wzywani do wyjaśnienia ceny oferty i zastrzegli tajemnicę przedsiębiorstwa. 1. Czy w takim razie przesyłając załączniki wysyłam tylko swoje wezwanie i piszę w treści, że odpowiedzi wykonawców zostały objęte tajemnicą przedsiębiorstwa i nie zostaną udostępnione, czy jak do tego podejść? 2. W wyjaśnieniach wskazywali jakich materiałów użyją, więc w wyniku postępowania wysyłanym wszystkim wykonawcom pisząc o ofertach odrzuconych zawarłam ogólną informację, że zostali wezwani i po zapoznaniu się z odpowiedzią okazało się, że zaoferowane materiały nie spełniają wymagań Zamawiającego i dodatkowo wysłałam informację o odrzuceniu do tych konkretnych wykonawców powołując się jakie zapisy są niezgodne z dokumentacją. Czy w takiej sytuacji muszę te informacje też wysłać? Czy nazwa użytych materiałów też może być tajemnicą?
0
2024-03-11 14:00 0

A.

Anna .....

Fachowiec 439

Trzeba by się pochylić nad tymi wyjaśnieniami czy faktycznie objęcie ich tajemnicą ma uzasadnienie. Według mnie nie powinny być całe objęte tajemnicą a tylko jakieś składowe tych wyjaśnień mogą (np. jakieś dokumenty załączone jako dowody)
Trzeba by się pochylić nad tymi wyjaśnieniami czy faktycznie objęcie ich tajemnicą ma uzasadnienie. Według mnie nie powinny być całe objęte tajemnicą a tylko jakieś składowe tych wyjaśnień mogą (np. jakieś dokumenty załączone jako dowody)
0
2024-03-12 09:03 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy