Forum

Powrót Różne pytania związane z postępowaniem na roboty budowlane

P.

Piotr .....

45

Witam, mam kilka pytań związanych z przygotowaniem postępowania na roboty budowlane i liczę na Państwa pomoc i podpowiedzi. Postępowanie krajowe, remont drogi wewnętrznej.
1. Czy dokumentacja projektowa w wersji elektronicznej (rysunki oraz opis) muszą posiadać podpis projektanta czy wystarczy tylko informacja kto ja sporządził? Czy w wersji papierowej wszystkie elementy dokumentacji muszą być podpisane?
2. Czy do dokumentacji projektowej warto sporządzić z pomocą projektanta dodatkowy szczegółowy wykaz materiałów i urządzeń/wyrobów wraz z podaniem ich wymaganych parametrów (kryteriów równoważności) i przykładowych producentów?
3. Czy wymagać od Wykonawców wraz z ofertą kosztorysu ofertowego czy wystarczy mi ogólna kwota za realizację całego zamówienia w formularzu ofertowym?
Witam, mam kilka pytań związanych z przygotowaniem postępowania na roboty budowlane i liczę na Państwa pomoc i podpowiedzi. Postępowanie krajowe, remont drogi wewnętrznej. 1. Czy dokumentacja projektowa w wersji elektronicznej (rysunki oraz opis) muszą posiadać podpis projektanta czy wystarczy tylko informacja kto ja sporządził? Czy w wersji papierowej wszystkie elementy dokumentacji muszą być podpisane? 2. Czy do dokumentacji projektowej warto sporządzić z pomocą projektanta dodatkowy szczegółowy wykaz materiałów i urządzeń/wyrobów wraz z podaniem ich wymaganych parametrów (kryteriów równoważności) i przykładowych producentów? 3. Czy wymagać od Wykonawców wraz z ofertą kosztorysu ofertowego czy wystarczy mi ogólna kwota za realizację całego zamówienia w formularzu ofertowym?
0
2024-03-18 09:20 0

K.

Kinga .....

Fachowiec 499

Wg mnie;
1, nie widzę potrzeby żeby elektryczne miały podpisy
2. zawsze warto mieć coś takiego jeśli w DP są wskazane z nazwy lub pochodzenia produkty (przy drogach rzadko mi się to zdarza, chyba że robi się kanalizację bo tam lubią się pojawiać nazwy producentów rur).
3. to zależy od przyjętego rodzaju wynagrodzenia. Jeśli kosztorysowe to obowiązkowo musi być. Przy ryczałcie odradzam żądania kosztorysu z ofertą.
Wg mnie; 1, nie widzę potrzeby żeby elektryczne miały podpisy 2. zawsze warto mieć coś takiego jeśli w DP są wskazane z nazwy lub pochodzenia produkty (przy drogach rzadko mi się to zdarza, chyba że robi się kanalizację bo tam lubią się pojawiać nazwy producentów rur). 3. to zależy od przyjętego rodzaju wynagrodzenia. Jeśli kosztorysowe to obowiązkowo musi być. Przy ryczałcie odradzam żądania kosztorysu z ofertą.
0
2024-03-18 09:32 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy