Forum

Powrót oddzielne oferty - spółka cywilna

M.

Marcelina .....

0

Witam, chciałabym się upewnić.
W postępowaniu zostały złożone 3 oferty, z czego jedna złożona przez wykonawcę, który należy do spółki cywilnej (sam), a druga oferta złożona przez ową spółka cywilna. Rozumiem, że obie oferty do odrzucenia?

Natomiast mam takie pytanie teoretyczne: w przypadku, gdy Wykonawcy "wejdą" w spółkę cywilną, to już wcale nie mogą składać oddzielnych ofert w postępowaniu? Już w każdym postępowaniu powinni startować w formie spółki?
Teoretyczny mogli faktycznie każdy oddzielnie sobie wystartować, obliczyć ofertę i sami zarobić...

Kolejne pytanko: czy w przypadku spółki cywilnej, zawsze trzeba wyznaczyć pełnomocnika, czy mogą wszyscy wykonawcy w spółce podpisać?
Witam, chciałabym się upewnić. W postępowaniu zostały złożone 3 oferty, z czego jedna złożona przez wykonawcę, który należy do spółki cywilnej (sam), a druga oferta złożona przez ową spółka cywilna. Rozumiem, że obie oferty do odrzucenia? Natomiast mam takie pytanie teoretyczne: w przypadku, gdy Wykonawcy "wejdą" w spółkę cywilną, to już wcale nie mogą składać oddzielnych ofert w postępowaniu? Już w każdym postępowaniu powinni startować w formie spółki? Teoretyczny mogli faktycznie każdy oddzielnie sobie wystartować, obliczyć ofertę i sami zarobić... Kolejne pytanko: czy w przypadku spółki cywilnej, zawsze trzeba wyznaczyć pełnomocnika, czy mogą wszyscy wykonawcy w spółce podpisać?
0
2024-03-18 10:20 0

A.

Anna .....

40

może od końca: Art. 58. [Wspólne ubieganie się wykonawców o udzielenie zamówienia]
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Ja uznaję i jedną i drugą opcję - jeżeli spółka cywilna ma dwóch wspólników i podpiszą się obaj - nie wymagam pełnomocnictwa.

Kiedyś przechodziłam przez opcję odrzucenia wykonawców, którzy złożyli oferty razem i jeden osobno. Ja odrzuciłam, bez wzywania do wyjaśnień, ale można też wezwać do wyjaśnień i w zależności od tego co napiszą albo odrzucić jedną albo dwie firmy.
może od końca: Art. 58. [Wspólne ubieganie się wykonawców o udzielenie zamówienia] 1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. 2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Ja uznaję i jedną i drugą opcję - jeżeli spółka cywilna ma dwóch wspólników i podpiszą się obaj - nie wymagam pełnomocnictwa. Kiedyś przechodziłam przez opcję odrzucenia wykonawców, którzy złożyli oferty razem i jeden osobno. Ja odrzuciłam, bez wzywania do wyjaśnień, ale można też wezwać do wyjaśnień i w zależności od tego co napiszą albo odrzucić jedną albo dwie firmy.
0
2024-03-18 11:47 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy