Forum

Powrót unieważnienie przetargu czy odrzucenie oferty

M.

Marta .....

5

Zamawiający prowadzi postępowanie na usługi sterylizacji. W OPZ i warunkach zawarł, że nie chce korzystać z opcji door-door tylko że sam będzie woził materiały do sterylizacji.
W warunku podał cyt. :odległość dostarczania sprzętu medycznego w celu poddania sterylizacji znajduje się w odległości nie większej niż 50 km od siedziby Zamawiającego.:
Nie podał jednak jaka to ma być odległość, czy drogowa, czy w linii prostej itd. Dla niego oczywiste jest że w linii dojazdu, ale dostał ofertę że Wykonawca w linii prostej spełnia warunek. Wykonawca zmodyfikował załącznik do SWZ, gdzie dodał zdanie "w linii prostej".
Czy mogę unieważnić postępowanie z przyczyn: 1. Wady dokumentacji polegającej na nieprecyzyjnym określeniu warunku odległości, lub odrzucić ofertę z uwagi na to że Wykonawca zmienić treść warunku? A może coś jeszcze innego mogę zrobić?
Zamawiający prowadzi postępowanie na usługi sterylizacji. W OPZ i warunkach zawarł, że nie chce korzystać z opcji door-door tylko że sam będzie woził materiały do sterylizacji. W warunku podał cyt. :odległość dostarczania sprzętu medycznego w celu poddania sterylizacji znajduje się w odległości nie większej niż 50 km od siedziby Zamawiającego.: Nie podał jednak jaka to ma być odległość, czy drogowa, czy w linii prostej itd. Dla niego oczywiste jest że w linii dojazdu, ale dostał ofertę że Wykonawca w linii prostej spełnia warunek. Wykonawca zmodyfikował załącznik do SWZ, gdzie dodał zdanie "w linii prostej". Czy mogę unieważnić postępowanie z przyczyn: 1. Wady dokumentacji polegającej na nieprecyzyjnym określeniu warunku odległości, lub odrzucić ofertę z uwagi na to że Wykonawca zmienić treść warunku? A może coś jeszcze innego mogę zrobić?
0
2024-03-27 11:46 0

M.

Magdalena .....

33

Moim zdaniem jeżeli nie napisano w SWZ w jaki sposób liczyć odległość, to nie można na tej podstawie odrzucić oferty.
Jeżeli chodzi o unieważnienie postępowania to trzeba mieć podstawę prawną, a tu chyba żadna nie pasuje, bo nie jest to raczej wada uniemożliwiająca zawarcie umowy niepodlegającej unieważnieniu.
Moim zdaniem jeżeli nie napisano w SWZ w jaki sposób liczyć odległość, to nie można na tej podstawie odrzucić oferty. Jeżeli chodzi o unieważnienie postępowania to trzeba mieć podstawę prawną, a tu chyba żadna nie pasuje, bo nie jest to raczej wada uniemożliwiająca zawarcie umowy niepodlegającej unieważnieniu.
0
2024-03-27 11:51 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy