Forum

Powrót sytuacja ekonomiczna lub finansowa

A.

Anna .....

32

Witam,

Postep. na rb (budowa budynku) wartość szacowana zamówienia to ok. 70 mln zł
Czy można postawić warunek o treści jak poniżej:

Wykonawca spełni warunek, jeżeli przedstawi:
sprawozdanie finansowe albo jego część, w przypadku gdy sporządzenie sprawozdania wymagane jest przepisami kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, a jeżeli podlega ono badaniu przez firmę audytorską zgodnie z przepisami
o rachunkowości, również odpowiednio ze sprawozdaniem z badania sprawozdania finansowego, a w przypadku wykonawców niezobowiązanych do sporządzenia sprawozdania finansowego, innych dokumentów określających w szczególności przychody oraz aktywa i zobowiązania – za okres nie dłuższy niż ostatnie 3 lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – za ten okres.
Wymagane jest osiągnięcie średniorocznego obrotu w obszarze działalności gospodarczej objętym przedmiotem zamówieniem za ostatnie trzy lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, za ten okres (Zamawiający wymaga, aby obrót o którym mowa powyżej odnosił się wyłącznie do przedmiotu zamówienia) w wysokości nie mniejszej niż 30 000 000,00 zł

Prosba o podpowiedzi - co o tak postawionym warunku myślicie ...
Witam, Postep. na rb (budowa budynku) wartość szacowana zamówienia to ok. 70 mln zł Czy można postawić warunek o treści jak poniżej: Wykonawca spełni warunek, jeżeli przedstawi: sprawozdanie finansowe albo jego część, w przypadku gdy sporządzenie sprawozdania wymagane jest przepisami kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, a jeżeli podlega ono badaniu przez firmę audytorską zgodnie z przepisami o rachunkowości, również odpowiednio ze sprawozdaniem z badania sprawozdania finansowego, a w przypadku wykonawców niezobowiązanych do sporządzenia sprawozdania finansowego, innych dokumentów określających w szczególności przychody oraz aktywa i zobowiązania – za okres nie dłuższy niż ostatnie 3 lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – za ten okres. Wymagane jest osiągnięcie średniorocznego obrotu w obszarze działalności gospodarczej objętym przedmiotem zamówieniem za ostatnie trzy lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, za ten okres (Zamawiający wymaga, aby obrót o którym mowa powyżej odnosił się wyłącznie do przedmiotu zamówienia) w wysokości nie mniejszej niż 30 000 000,00 zł Prosba o podpowiedzi - co o tak postawionym warunku myślicie ...
0
2024-04-04 15:02 0

KB

Katarzyna Bołdys

47

30 mln jak dla mnie ok. Proporcjonalnie do wartości. Zastanawia mnie tylko "Zamawiający wymaga, aby obrót o którym mowa powyżej odnosił się wyłącznie do przedmiotu zamówienia" - będą to w stanie z tego sprawozdania wykazać? Tak z czystej ciekawości, nie żądałam nigdy sprawozdania, na przyszłość chciałabym wiedzieć.
30 mln jak dla mnie ok. Proporcjonalnie do wartości. Zastanawia mnie tylko "Zamawiający wymaga, aby obrót o którym mowa powyżej odnosił się wyłącznie do przedmiotu zamówienia" - będą to w stanie z tego sprawozdania wykazać? Tak z czystej ciekawości, nie żądałam nigdy sprawozdania, na przyszłość chciałabym wiedzieć.
0
2024-04-05 08:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy