Forum

Powrót Szacowanie

A.

Agata .....

1

Dzień dobry, zwracam się do Zamawiających, którzy szacują produkty spożywcze w swoich jednostkach, wiem że jest opinia UZP o oddzielnym szacowaniu (która i tak jak dla mnie jest wymijająca i podkreśla, że to na Zamawiający i tak ciąży obowiązek odpowiednio oszacowania) wiele jest też opinii szkoleniowców o oddzielnym szacowaniu lub łącznym.

Moje pytanie jest następujące: u siebie w jednostce oddzielam (proszę rozumieć jako osobne szacowanie, nie łącze tożsamościowo tego, odbieram odpowiednie tryby do poniżej wskazanego podziału):
1) mięso,
2) art. różne (w które wliczam mrożonki, nabiał, art. suche i napoje, gdyż często zgłaszają mi się do tych przetargów jedni Wykonawcy - po prostu robię przetarg z podziałem na części);
3) warzywa i owoce,
4) pieczywo.

Jednakże ostatnio pojawił mi się duży Wykonawca, który w swojej działalności posiada wszystko (znany hurtownik art. spożywczych i nie tylko na rynku) chce wystartować w mięsie jak i w art. różnych w części na napoje i mrożonki. Kiedyś na szkoleniu usłyszałam, że pod względem szacowania nie można patrzeć na ogromne markety, które handlują wszystkim od spożywki po środki czystości i łączyć ze sobą te zamówienia.

Czy w związku z zaistniałą sytuacją połączyli by państwo szacunkowo kategorie mięso i art. różne (ze względu na to, że w obydwóch przypadkach pojawia mi się jeden Wykonawca) - boje się w przyszłości o zarzut dzielenia zamówienia i unikania postępowania unijnego. Zaznaczam że to przetargu na mięso zgłaszają się też inni Wykonawcy, którzy nie biorą udziału w pozostałych przetargach na art. spożywcze.
Dzień dobry, zwracam się do Zamawiających, którzy szacują produkty spożywcze w swoich jednostkach, wiem że jest opinia UZP o oddzielnym szacowaniu (która i tak jak dla mnie jest wymijająca i podkreśla, że to na Zamawiający i tak ciąży obowiązek odpowiednio oszacowania) wiele jest też opinii szkoleniowców o oddzielnym szacowaniu lub łącznym. Moje pytanie jest następujące: u siebie w jednostce oddzielam (proszę rozumieć jako osobne szacowanie, nie łącze tożsamościowo tego, odbieram odpowiednie tryby do poniżej wskazanego podziału): 1) mięso, 2) art. różne (w które wliczam mrożonki, nabiał, art. suche i napoje, gdyż często zgłaszają mi się do tych przetargów jedni Wykonawcy - po prostu robię przetarg z podziałem na części); 3) warzywa i owoce, 4) pieczywo. Jednakże ostatnio pojawił mi się duży Wykonawca, który w swojej działalności posiada wszystko (znany hurtownik art. spożywczych i nie tylko na rynku) chce wystartować w mięsie jak i w art. różnych w części na napoje i mrożonki. Kiedyś na szkoleniu usłyszałam, że pod względem szacowania nie można patrzeć na ogromne markety, które handlują wszystkim od spożywki po środki czystości i łączyć ze sobą te zamówienia. Czy w związku z zaistniałą sytuacją połączyli by państwo szacunkowo kategorie mięso i art. różne (ze względu na to, że w obydwóch przypadkach pojawia mi się jeden Wykonawca) - boje się w przyszłości o zarzut dzielenia zamówienia i unikania postępowania unijnego. Zaznaczam że to przetargu na mięso zgłaszają się też inni Wykonawcy, którzy nie biorą udziału w pozostałych przetargach na art. spożywcze.
0
2024-04-10 14:40 0

KB

Katarzyna Bołdys

47

U mnie w jednostce, jeśli chodzi o art. spożywcze wygląda to następująco:
1) art. spożywcze (produkty suche + woda mineralna)
2) warzywa i owoce
3) ryby i mrożonki
4) mięso i wędliny
5) nabiał
6) pieczywo i wyroby ciastkarskie

Od lat tak jest i nigdy nie mieliśmy zarzutu dzielenia zamówienia
U mnie w jednostce, jeśli chodzi o art. spożywcze wygląda to następująco: 1) art. spożywcze (produkty suche + woda mineralna) 2) warzywa i owoce 3) ryby i mrożonki 4) mięso i wędliny 5) nabiał 6) pieczywo i wyroby ciastkarskie Od lat tak jest i nigdy nie mieliśmy zarzutu dzielenia zamówienia
0
2024-04-11 07:11 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy