Forum

Powrót Poleganie na zdolnościach technicznych lub zawodowych

P.

Paulina .....

0

Witam, mam pytanie: czy Wykonawca w celu wykazania zdolności technicznej i zawodowej może powołać się (wpisać w wykaz osób skierowanych do realizacji usług i robót ) np. Jana Kowalskiego, którym Wykonawca piszę, że dysponuje. Wykonawca w oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia oświadczył, iż spełnia warunku udziału określone w SWZ w pełnym zakresie a część oświadczenia dotyczącą polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających wykreślił. Wykonawca w ofercie zaznaczył, że będzie wykonywał przedmiot zamówienia z udziałem podwykonawcy Jan Kowalski spółka cywilna. Ten sam Jan Kowalski który ma być podwykonawcą jest wskazany w wykazie osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia jako główny projektant. Czy wobec powyższego Wykonawca nie powinien wraz z ofertą załączyć zobowiązania podmiotu udostępniającego swoje zasoby? Czy spółka cywilna winna być traktowana jako podmiot trzeci?
Witam, mam pytanie: czy Wykonawca w celu wykazania zdolności technicznej i zawodowej może powołać się (wpisać w wykaz osób skierowanych do realizacji usług i robót ) np. Jana Kowalskiego, którym Wykonawca piszę, że dysponuje. Wykonawca w oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia oświadczył, iż spełnia warunku udziału określone w SWZ w pełnym zakresie a część oświadczenia dotyczącą polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających wykreślił. Wykonawca w ofercie zaznaczył, że będzie wykonywał przedmiot zamówienia z udziałem podwykonawcy Jan Kowalski spółka cywilna. Ten sam Jan Kowalski który ma być podwykonawcą jest wskazany w wykazie osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia jako główny projektant. Czy wobec powyższego Wykonawca nie powinien wraz z ofertą załączyć zobowiązania podmiotu udostępniającego swoje zasoby? Czy spółka cywilna winna być traktowana jako podmiot trzeci?
0
2024-04-11 13:56 0

KB

Katarzyna Bołdys

47

Ale poleganie na zasobach podmiotu trzeciego to nie jest to samo, co wykazanie osób zdolnych do realizacji zamówienia.
Jak brzmiał warunek udziału w postępowaniu? Bo z tego co pisze Pani powyżej wynika, że Wykonawca sam spełniał postawione warunki i nie polegał na podmiocie trzecim, zatem nie musiał składać zobowiązania podmiotu udostępniającego zasoby.
A druga sprawa - w oświadczeniu dot. braku podstaw do wykluczenia zaznaczył, że spełnia warunki udziału?
Ale poleganie na zasobach podmiotu trzeciego to nie jest to samo, co wykazanie osób zdolnych do realizacji zamówienia. Jak brzmiał warunek udziału w postępowaniu? Bo z tego co pisze Pani powyżej wynika, że Wykonawca sam spełniał postawione warunki i nie polegał na podmiocie trzecim, zatem nie musiał składać zobowiązania podmiotu udostępniającego zasoby. A druga sprawa - w oświadczeniu dot. braku podstaw do wykluczenia zaznaczył, że spełnia warunki udziału?
0
2024-04-11 14:23 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy