Forum

Powrót Czy mogę tak zrobić w postępowaniu poniżej 130 000 złotych?

P.

Piotr .....

45

Witam, Zamawiający zamierza przeprowadzić postępowanie na roboty budowlane o szacunkowej kwocie poniżej 130 000 złotych. Moje pytania są następujące:
1. Czy Zamawiający może oszacować koszta na podstawie kosztorysu i przedmiaru sporządzonego przez firmę budowlaną która jest zainteresowana wzięciem udziału w postępowaniu?
2. Czy w zapytaniu ofertowym można zastrzec, że oferty mogą być złożone wyłącznie przez lokalne firmy/Wykonawców ?
3. Czy dobrą praktyką jest aby powołać inspektora nadzoru który będzie czuwał nad realizacją zamówienia?
4. Czy opis przedmiotu zamówienia może stanowić wyłącznie przedmiar robót?
Witam, Zamawiający zamierza przeprowadzić postępowanie na roboty budowlane o szacunkowej kwocie poniżej 130 000 złotych. Moje pytania są następujące: 1. Czy Zamawiający może oszacować koszta na podstawie kosztorysu i przedmiaru sporządzonego przez firmę budowlaną która jest zainteresowana wzięciem udziału w postępowaniu? 2. Czy w zapytaniu ofertowym można zastrzec, że oferty mogą być złożone wyłącznie przez lokalne firmy/Wykonawców ? 3. Czy dobrą praktyką jest aby powołać inspektora nadzoru który będzie czuwał nad realizacją zamówienia? 4. Czy opis przedmiotu zamówienia może stanowić wyłącznie przedmiar robót?
0
2024-04-23 09:51 0

KB

Katarzyna Bołdys

47

1. Można
2. Ogranicza konkurencję. Chyba bym nie dawała takiego zapisu - nawet w postępowaniach wyłączonych spod reżimu ustawy Pzp.
3. Jak najbardziej
4. Spotkałam się z postępowaniami, w których opz stanowił tylko przedmiar
1. Można 2. Ogranicza konkurencję. Chyba bym nie dawała takiego zapisu - nawet w postępowaniach wyłączonych spod reżimu ustawy Pzp. 3. Jak najbardziej 4. Spotkałam się z postępowaniami, w których opz stanowił tylko przedmiar
0
2024-04-23 09:55 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy